Zelfgemaakte kinderliedjes scoren beter (video)

Zelf kinderliedjes maken die rustiger klinken dan die op YouTube beschikbaar zijn, en ook zonder storende reclame tussendoor. Blogger Laura de Jong en vriendinnen scoren met hun project ‘Poppy Zingt’.

Door

Als blogger Laura de Jong gaat koken, zet ze de jongens James (4) en Luc (1) weleens voor de iPad waar kinderliedjes worden vertoond. “Maar ik hoorde nooit iets waar ik blij van word,” verklaart ze haar initiatief om zélf liedjes op te nemen en te animeren, ditmaal op een wijze die haar wel aanstaat. En de kinderen vinden het ook leuk.

In zangeres Simone Toet, moeder van Klaas en Siem, en fotografe en styliste Liz Groen, moeder van Olivia, vond ze medestanders voor het project ‘Poppy Zingt’. Samen hebben ze nu vier liedjes met beeld opgenomen. Dankzij een crowdfundingactie is 12.000 euro binnengekomen, waarvan twaalf filmpjes kunnen worden gemaakt. Zij worden geplaatst op een platform dat eind deze maand klaar is. Hier kunnen kinderen de filmpjes bekijken zonder onderbroken te worden door reclame.

 

 

“We krijgen nu honderd views per filmpje per dag en elke dag melden zich nieuwe abonnees. Dit kan het begin zijn van een imperium,” zegt De Jong gekscherend. Voordat het zover is, zijn er nog hobbels te nemen. “We maken graag nog meer filmpjes maar hoe komen we aan geld?” Wellicht kan subsidie worden verkregen, denkt De Jong. “Omdat onze filmpjes ook goed aanslaan bij kinderen met een taalachterstand en met een beperking. Dat horen we van beroepskrachten.”

 

We kiezen juist voor liedjes die bekend zijn, want kinderen houden van herhaling.
Laura de Jong (blogger)

 

Waarom de filmpjes bevallen, wordt duidelijk náást het aanbod van de andere. Die zijn te snel, te flitsend en niet mooi gemaakt, zegt De Jong. “Er is een zware beat en de tekst is onverstaanbaar, omdat de animatiefilmpjes en de muziek door de computer worden gemaakt. Kinderen kunnen er wel naar kijken maar ze gaan passief staren. Zelfs meezingen is moeilijk omdat de liedjes in een te lage toonsoort worden gezongen.”

Filmpjes van Poppy Zingt

Zangeres Toet zet een andere toon in de filmpjes van ‘Poppy Zingt’. De oud-studente van het Koninklijk Conservatorium maakt nieuwe arrangementen van klassiekers als ‘Alle eendjes zwemmen in het water’, ‘De wielen van de bus’ en ‘Een koetje en een kalfje’ en zoekt daar voor de opnamen echte instrumenten bij.

De Jong: “We kiezen juist voor liedjes die bekend zijn, want kinderen houden van herhaling.” Styliste stop-motionspecialiste Groen maakt beelden met echt en duurzaam speelgoed. Ze is één dag bezig met de fotografie en één dag met de bewerking. “Kinderen herkennen hun eigen speelgoed.”

V.l.n.r. Laura de Jong, Simone Toet en Liz Groen. (PR)

Aanvankelijk waren de liedjes met name bedoeld voor nul- tot vierjarigen. “Maar vijf- en zesjarigen blijken ze ook heel leuk te vinden omdat ze goed mee kunnen zingen.”

En sinds De Jong haar schroom heeft overwonnen, zingt ook zij lustig mee. “Ik dacht dat ik niet zo hoog kon zingen, maar dat valt dus mee. Er wordt in huis meer gezongen. Dat is gezellig.”

Zij hoopt dat de filmpjes nog meer kijkers gaan trekken. “Als je weet dat een kwart van de kleuters dagelijks meer dan drie uur naar een scherm kijkt, kun je een heel verschil maken door goede filmpjes te tonen. Ik wil dat kijkgedrag niet promoten, maar ik wil wel een andere content aanbieden waardoor kinderen zelf meer gaan spelen en zingen.”

Voor meer info: www.poppyzingt.nl

Standaardportret
Bekijk meer van