Haagse Esmé (6) schrijft haar eerste kinderboek

Ze is misschien wel de jongste schrijfster van Nederland: Esmé Meijer uit Den Haag. Samen met haar vader Ron maakte ze het kinderboek ‘Zo gaat dat niet’ vol grote vragen en kleine bespiegelingen uit de wereld van een vijfjarige, nu zes.

Door

Haar moeder was net ergens anders gaan wonen, een ingrijpende gebeurtenis, en toen kocht haar vader óók nog iets nieuws voor aan de muur. “Ik vond het wel mooi, maar ik wilde dat het wegging,” vertelt Esmé Meijer, inmiddels zes, uit Duinoord terwijl ze opgekruld bij haar vader op schoot zit. “Want een ander schilderij hing al mijn hele leven op die plek.” Vader Ron kreeg een idee: “Esmé is, net als veel andere kinderen, niet zo dol op verandering. Dus zijn we met z’n tweeën voor de tekening gaan zitten om er eens goed naar te kijken. Over de afgebeelde Deense dog en het ruimtemannetje verzon Esmé direct een mooi verhaal.” Dat bleek het begin van de kinderboek ‘Zo gaat dat niet’, naar een veel gebezigde uitspraak van de kleine schrijfster, met daarin twaalf avonturen van de twee figuurtjes.

 

Hoezo eet een hond eigenlijk alleen maar vlees
Esmé Meijer

Buitenaardse wezen

“Ze is een spraakwaterval, een kleine filosoof,” zegt de trotse vader. “Er kwamen prachtige vragen en bespiegelingen over hoe de dingen in elkaar steken, typisch voor haar leeftijd. Waarom staat het water niet schuin in een zwembad dat aan de ene kant dieper is dan aan de andere? Hoe praten dieren met elkaar?” Esmé: “Ja, en hoezo eet een hond eigenlijk alleen maar vlees?” In de verhalen komen alle emoties aan bod, verliefd zijn bijvoorbeeld, maar ook moeilijke. Ron: “Soms ben je boos en verdrietig tegelijk. Zijn dat twee dezelfde gevoelens of zijn ze juist verschillend?” Het is weliswaar een kinderboek, maar met uitdrukkingen als ‘zich hullen in stilzwijgen’ en ‘in gedachten verzonken zijn’ is de taal niet bepaald kinderachtig. Een bewuste keuze. “Je leert onder meer synoniemen,” legt Ron uit. “Het buitenaardse wezen voelt zich een keer mistroostig. ‘Terneergeslagen?’, vraagt de hond dan. ‘Ja, ook dat nog’.”

Esmé Meijer

Gevraagd naar wat voor types de dog en het mannetje zijn, antwoordt Esmé Meijer: “Ze zijn vriendjes van elkaar. De hond is lief, grappig en een beetje ondeugend. De alien is superraar, want hij weet niet eens wat je met zeep moet doen of wat slapen is.” Toen alle verhalen over dit ongewone duo waren afgemaakt en opgeschreven, wendde Ron zich tot de maker van de tekening, kunstenaar Pieter W Postma, met de vraag of hij ook de andere verhalen wilde illustreren. “Pieter ken ik al heel lang. Hij maakt beelden en daarvoor tekent hij voorstudies. Dit was er een van, uit de serie met de toepasselijke naam ‘Stories to be told’. De rest van de tekeningen heeft hij dus speciaal voor het boek gemaakt,” benadrukt Ron.

Ondanks de stoere, rauwe zwart-wittekeningen van Postma is het resultaat op verzoek van Esmé kleurrijk geworden. “Het boek was al bijna af toen er tóch meer kleur in moest,” lacht Ron, die met zijn ontwerpbureau de nodige ervaring heeft in het vormgeven van boeken. Nu zit tussen alle verhalen een knalgeel schutblad met paarse letters, Esmé’s lievelingskleur, en aan de zijkant heeft elke pagina een eigen kleur gekregen. “Samen is dat de regenboog!”, roept het verhalenvertelstertje. Een grappig detail is de glimmende, koperkleurige titelletter op de kaft, een knipoog: “Die komt voort uit de kleur van Esmé’s haar.”

Kinderboek

Zoals het een groots schrijver betaamt, geeft Esmé op zaterdag 22 september (15.00 uur) een heuse boekpresentatie bij COMM, het voormalig Museum voor Communicatie. “Pappa gaat eerst iets vertellen en filmpjes laten zien. Daarna komen de tekeningen en dan ga ik nog zingen,” vertelt ze uit haar hoofd. Het eerste exemplaar wordt vervolgens uitgereikt aan een nog geheime eregast. En een vervolg? “We hebben voor dit boek een selectie gemaakt, maar er komen nog steeds nieuwe verhalen bij. Misschien komt er dus een keer een volgend kinderboek,” aldus vader. Zijn dochter vult aan: “Ik denk dat het nog wel over dezelfde figuurtjes zal gaan, maar het is leuk als de alien een klein alientje krijgt of zo.”

Tot slot heeft Ron een boodschap: “De aanleiding voor dit boek was niet leuk, maar hierdoor zijn we wel in staat geweest alle emoties van een scheiding te kanaliseren. Aan sommige hobbels hou je iets moois over.”

 

Esmé en Ron Meijer, ‘Zo gaat dat niet’, illustraties Pieter W Postma. Te koop vanaf maandag 24 september. Prijs: € 19,95. Meer informatie: www.zogaatdatniet.nl

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van