Supersister Projekt ’22 in het Haagse Paard: ‘Onze muziek heeft meer ballen gekregen’

Robert Jan Stips bestijgt met bassist Rinus Gerritsen en drummer Leon Klaasse het podium van het Paard als Supersister Projekt ’22. “We herhalen onszelf allerminst.”

Door

Supersister en Robert Jan Stips zijn al 52 jaar intens verbonden, je zou van een twee-eenheid kunnen spreken. “Nu een hoop dierbaren van weleer er niet meer aan mee kunnen doen, is de toevoeging ‘Projekt’ op z’n plaats.” Als oprichter en behoeder van het rijke Haagse erfgoed spreekt Stips tegenwoordig dus van ‘Supersister Projekt’, de ‘k’ fier verwijzend naar de eigenzinnige seventies. “Elk jaar springen we uit het ei met een nieuwe naam. Nu Supersister Projekt ’22, in een ijzersterke versie met Rinus Gerritsen op bas en Leon Klaasse op drums. De bezetting waarmee we vrijdag 6 mei ook in de Grote Zaal van het Haagse Paard staan.”

Vernieuwing

Zo blijft Supersister niet steken in weemoedig omzien naar wat was, maar zoekt Stips samen met z’n excellente collega’s Klaasse en Gerritsen naar experiment en vernieuwing. Door open te staan voor elkaar en vol toewijding en vernuft in te spelen op ieders specifieke kwaliteiten. “Daardoor verandert de muziek, er ontstaat een nieuw gevoel. Een fijne vibe. Gerritsen en Klaasse zijn geen muzikanten om te kneden naar zoals het ‘vroegâh’ was.” Bij de gedachte aan ‘regeltjes’ alleen al schiet Stips in de lach.

“Rinus heeft een heel eigen benadering. Net als Klaasse is hij een man die je vrij moet laten om te zijn wie hij is en te spelen zoals alleen hij dat kan. Dat maakt het Projekt des te interessanter. Sommige dingen kunnen we niet doen, maar daar komt een hoop ‘anders’ voor in de plaats. Op onze leeftijd ben je weliswaar automatisch meer bezig met vervlogen tijden, op deze manier herhalen we onszelf allerminst.”

Menigte

Het Supersister-supertrio geeft een bijzondere twist aan de composities die zich uitstekend lenen voor herinterpretatie. Levende geschiedenis pur sang, vol plezier gebracht. De reacties op Supersister Projekt ’22 zijn positief, stelt Stips bescheiden vast: “Mensen zeggen dat onze muziek meer ballen heeft gekregen.” Alle reden tot trots voor de man die op z’n twintigste tijdens Kralingen Popfestival 1970 met het prille Supersister een ongekende vuurdoop beleefde. Aan een golvende menigte van 80 duizend fans kan het Paard geen ruimte bieden, maar ‘een volle grote zaal in Den Haag geeft een vergelijkbaar goed gevoel’. Zeker na de twee uiterst schrale coronajaren die resulteerden in een vroegtijdige beëindiging van de Projekt-tour vorig jaar en de afzegging van het Paard-concert afgelopen november.

Stips: “Ik ben en blijf Hagenees en verheug me enorm op deze thuiswedstrijd. We spelen het oermateriaal van de eerste, tweede en derde lp door de eerste bezetting van Supersister en van Retsis Repus door Supersister Projekt 2019. Nieuw materiaal is in wording maar hiermee spelen we de avond goed vol.”

De Supersister composities hebben de tand des tijds niet alleen heel goed doorstaan: ‘Dona Nobis Pacem’ is bijvoorbeeld ook en vooral zeer krachtig van nu.

Supersister Projekt ’22, vrijdag 6 mei, 20.30 uur, Grote Zaal, Paard. Meer informatie: www.paard.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van