Holland Taiko Festival: Japans drummen in Zuiderpark

Tijdens het Holland Taiko Festival in het Zuiderparktheater laten Japanse professionals zien en vooral horen wat de gigantische taiko’s in huis hebben.

Door

Tromgeroffel in het Zuiderpark. En heftig ook. Op zaterdag 28 september is het amfitheater in het park het decor van spectaculaire liveshows van Taiko-drummers. Tijdens het Holland Taiko Festival, een eendaags Oosters percussie-evenement in Den Haag, laten Japanse professionals zien en vooral horen wat de gigantische taiko’s (Japans voor grote trommels) allemaal in huis hebben.

Headliner op het festival is het Yamato-ensembl. Zij zijn afkomstig uit de plaats Asuka, die geldt als de bakermat van de taiko in Japan. Yamato werd zo’n twintig jaar geleden ontdekt in Schotland, op het Edinburgh Festival. Sindsdien toert het gerenommeerde gezelschap de hele wereld over voor optredens en workshops. Yamato verrijkt het traditioneel trommelen met dynamische ritmes, verrassende interactie tussen de verschillende drums en humoristische momenten.

“Taiko is niet alleen muziek”

Verder is er zaterdag in het Zuiderparktheater een optreden van leerlingen van de Nederlandse taikoscholen in Amsterdam, Utrecht en Leiden. Gen Hidaka, lid van Yamato én docent aan deze muziekscholen, vertelt. “Taiko spelen is niet alleen muziek. Het is ook gevechtskunst, stressmanagement, interactie, communicatie en teamwork. Eigenlijk is het alles in één.”

Tijdens het Holland Taiko Festival zijn er in het Zuiderparktheater ook workshops Japans trommelen, spelletjes voor kinderen en hapjes en drankjes uit de Oosterse keuken.

Het Holland Taiko Festival is zaterdag 28 september. Van 12.00 tot 00.00 uur, Zuiderparktheater. Toegang is volwassenen 21 euro,voor kinderen 15 euro. Meer informatie: www.zuiderparktheater.nl.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van