Spotlight Festival, het nieuwe UIT Festival, oogst kritiek

Het UIT Festival maakte plaats voor het Spotlight Festival, zonder markt op het Lange Voorhout. De reacties op de eerste editie van afgelopen weekend zijn gemengd.

Door

Het opvallendste verschil met andere jaren was het ontbreken van de uitmarkt plus podia op het Lange Voorhout. Dat betekende vooral voor de vele amateurgezelschappen en koren dat zij in feite geen podium hadden. “Ik zou graag zeggen dat ik positief ben over het festival, maar dat is helaas niet zo. De nadruk lag op de grote gezelschappen van Amare, die dan ook in de centrale hal een prominente plek innamen. Wij stonden helemaal achter in de foyer aan een van de statafels bij een tv-scherm verstopt. Ja, ik miste het Lange Voorhout zeker. Ik hoop op een goede evaluatie,” zegt Daniëlle van Lieshout, artistiek leider en algemeen directeur van de Academy of Vocal Arts.

“Op het moment dat ik er was, was het redelijk druk, maar over de hele dag genomen was de opkomst mager,” zegt Mieke Beljaarts, hoofd marketing en communicatie van Amare. “Ik hoorde dat veel bezoekers dachten dat Amare de vervanger was van het UIT Festival. Ik kan me zo voorstellen dat het verrassingseffect van het Lange Voorhout weg was. Maar het is logisch dat als je een nieuw concept lanceert, dat tijd nodig heeft bij het grote publiek.” Volgend jaar weer een Spotlight Festival? “Dat zeg ik niet. Eerst moeten er evaluaties komen. Ik verneem vanuit Amsterdam dat er interesse is in een landelijke cultuurcampagne die op een dag plaatsheeft. Daar wil ik meer van weten.”

 

Ja, ik miste het Lange Voorhout zeker
Daniëlle van Lieshout

 

De cultuurredactie van Omroep West was afgelopen weekeinde evenmin enthousiast. Door het ontbreken van het Voorhout als centrale locatie was er geen echte festivalsfeer. ‘Ongebreideld enthousiasme kwamen we niet tegen toen we zaterdagmiddag op het Spotlight Festival rondliepen. Wat onwennige bezoekers, zoekende naar de verschillende locaties en programma’s waar iets te beleven is. Het pijnpunt is voor veel bezoekers: de onduidelijke communicatie. Het is onduidelijk wat je waar vindt,’ staat er in een stuk op de website van de omroep.

Het Nationale Theater daarentegen blikt tevreden terug. Artistiek directeur Cees Debets: “Wij hadden het heel leuk. Vrijdagavond was sowieso heel feestelijk, want publiekslieveling ‘De Bananengeneratie’ van de Haagse regisseur Char Li Chung was nog één keer te zien in de Koninklijke Schouwburg. Inclusief een patatje vooraf en toegang tot de afterparty met dj Nancy Goreng. Ik zag veel nieuw publiek. De zaal was tot de laatste stoel gevuld.” Ook over de zaterdag was Debets tevreden. “De foyers waar het Engelstalige theater van STET, Opera2day en Filosofie Den Haag previews gaven, waren lekker bezet. Wat misschien ook meehielp, was de aanwezigheid van het Embassy Festival dat voor onze deur stond.” Volgend jaar weer? “Bij ons zeker, maar ik weet niet of dat voor de anderen ook geldt.”

Eigen initiatief

Niets van kritiek of twijfels bereikte de organisatie, blijkens een maandag verzonden juichend persbericht. ‘Alle verwachtingen werden overschreden met volle zalen waar bezoekers een voorproefje kregen van het culturele seizoen. Naast de vele hoogtepunten op het podium, waren er tal van mogelijkheden voor bezoekers om hun eigen creativiteit te verkennen en actief deel te nemen aan het programma.’

Romy Fortuin, directeur van het Spotlight Festival, zegt over de geringe aanwezigheid van de amateurkunst dat zij ‘zonder voorgeschiedenis’ begon met het festival en geen overzicht had van alle voormalige deelnemers. “Een deel van die gezelschappen heeft zich wel bij de grote hotspots kunnen presenteren.” Over de gebrekkige communicatie en pr zegt Fortuin dat van het publiek eigen initiatief werd verwacht. “Je kon op onze website een voorstelling of concert uitzoeken en daar naartoe gaan. Maar goed, deze eerste editie was pas het begin. We hopen volgend jaar nog meer mensen te betrekken bij deze schitterende culturele viering.”

Het Uit Festival zoals het was, met podia en stands op het Lange Voorhout. | Foto: PR

Daniëlle van Lieshout van de Academy of Vocal Arts vraagt zich af wat de organisatie eigenlijk voor ogen had. “Ik neem aan dat je wilt bewerkstelligen dat gevestigd en nieuw publiek verrast worden door een zo breed mogelijk aanbod. Dat je als bezoeker denkt: ‘Hé, wat leuk, hier wil ik meer van weten.’ Ik denk niet dat deze editie van het Spotlight Festival deze behoefte heeft vervuld.”

Standaardportret
Bekijk meer van