Doek valt: nooit meer Parkpop

De veertigste editie van Parkpop was de laatste. Al jaren maakt het gratis festival verlies en de organisatie ziet geen heil in een lage entree.

Door

Gratis festivals worden moeilijker en moeilijker om te organiseren. Dit geldt zeker voor een festival op de schaal van Parkpop (een van de grootste gratis festivals van Europa). Al langere tijd is het evenement verliesgevend, laat de organisatie weten in een verklaring. ‘Meerdere pogingen om die ontwikkeling te doorbreken, zijn mislukt’.

Na Covid zijn de kosten ‘explosief’ gestegen, staat in de verklaring. Daarbij komen de hogere energiekosten en de rekeningen voor programma en productie. Aan de toegenomen veiligheidseisen hangt ook een stevig prijskaartje.

Onderzoek

Dat het festival dit jaar niet door zou gaan, was al bekend. De veertigste editie die vorig jaar gehouden werd op het Malieveld, leek een succes. Het publiek was jonger en gaf meer geld uit. Maar nog altijd leed Parkpop tonnen verlies. Reden voor mede-organisator Mojo om zich terug te trekken. Zij droegen sinds 2018 financieel bij aan het festival in de hoop dat de verliezen zouden afnemen. Parkpop-directeur Guus Dutrieux zei eind vorig jaar: “Wij slaan een jaar over om goed te kunnen onderzoeken hoe wij de toekomst van Parkpop veilig kunnen stellen. Het doel is Parkpop te behouden, maar dat vereist even een pas op de plaats.”

Dus kwam er een onderzoek om te bepalen of een overstap naar een betaald Parkpop vanaf 2024 realistisch is. Dat onderzoek wijst volgens de organisatie uit dat het publiek dit niet ‘volledig afwijst’. Maar mensen verwachten wel dat de entree zeer laag zal zijn, zodat het festival bereikbaar blijft voor het grote publiek. ‘Gezien de rol die Parkpop de afgelopen 40 jaar vervulde, geen onredelijke vraag,’ vindt de organisatie.

Tradities

Maar dit zou onvoldoende financiële ruimte geven voor het festival om de artiesten aan te trekken waarmee het evenement zich kan onderscheiden. Dat betekent dat het kostenplaatje zeer onzeker zou blijven. Daarom zal de organisatie geen nieuwe edities van Parkpop neerzetten. ‘De viering van 40 jaar Parkpop in 2022 was een goede afsluiting van een mooie traditie; wellicht een goed moment om op zoek te gaan naar nieuwe Haagse tradities.’

 

Wilt u vaker Haagse verhalen en diepgravend onderzoek lezen? Neem een abonnement of kom langs op een van de verkooppunten

 

Standaardportret
Bekijk meer van