Herdenking omgekomen vissers op Wapenstilstandsdag

De in WOI omgekomen Scheveningse vissers worden zondag herdacht bij het monument aan de Scheveningseweg.

Door

De ruim driehonderd Scheveningse vissers die in de Eerste Wereldoorlog op zee zijn omgekomen worden zondag 11 november herdacht. Er is om 10.45 uur een plechtigheid bij het Vissersmonument aan de Scheveningseweg.

Als sprekers treden op historicus Bas Kromhout en Scheveninger Karel Kulk. Kromhout pleit al jaren voor meer aandacht voor de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog in Nederland in het algemeen en voor Scheveningen in het bijzonder. ‘De Eerste Wereldoorlog sloeg een gat in de Scheveningse dorpsgemeenschap dat moeiteloos kan worden vergeleken met de wonden die dorpen elders in Europa opliepen, doordat veel jongemannen niet terugkeerden van het oorlogsfront,’ schreef Kromhout eerder.

Muzikaal salut bij herdenking

Kulk, sinds jaar en dag betrokken bij herdenkingen op Scheveningen, zal de eerste krans leggen. Er zal ook een muzikaal saluut worden gebracht. Op het monument staat onder meer: ‘Zij zijn daar waar nacht noch nevel is’.

Zondag – ‘Wapenstilstandsdag’ – is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Daarom zijn er zaterdag 10 november een conferentie en een concert in het Vredespaleis (zie elders op deze pagina).

Standaardportret
Bekijk meer van