Wapenstilstand in Vredespaleis herdacht

Oorlog in het Vredespaleis. Of beter gezegd: het einde ervan. Zaterdag wordt in het paleis de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog herdacht met een conferentie en een concert.

Door

Het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt op zaterdag 10 november herdacht in het Vredespaleis met een conferentie en een concert. Sprekers zijn onder anderen eurocommissaris Frans Timmermans en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf.

De titel van de conferentie is ‘100 jaar vrede organiseren, 1918-2018’. Initiatiefnemer is Museum Huis Doorn, de plek waar de Duitse keizer Wilhelm II asiel kreeg in 1918. “Het is een interdisciplinaire conferentie waarin we de Eerste Wereldoorlog willen verbinden met actuele thema’s,” zegt Cornelis van der Bas van Huis Doorn.

Timmermans belicht de Europese Unie, die tot stand kwam na een volgende verwoestende oorlog. De Graaf zal samen met prof. Nico Schrijver (internationaal recht) en prof. Wim van Meurs (Europese geschiedenis) haar visie geven op het huidige internationaal recht en het functioneren van supranationale organisaties. Andere deskundigen, onder wie prof. Joris Voorhoeve, zullen daarop reageren. NOS-journaalpresentator en jurist Jeroen Overbeek presenteert de conferentie.

Wapenstilstandsdag 11 november

Deze wordt gehouden aan de vooravond van Wapenstilstandsdag. Medeorganisatoren zijn de bibliotheek van het Vredespaleis, het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) en de gemeente Den Haag.

 

Het is een conferentie waarin we de Eerste Wereldoorlog willen verbinden met actuele thema’s.
Cornelis van der Bas (Huis Doorn)

 

Komende zondag 11 november is het precies een eeuw geleden dat het Duitse leger en de geallieerden in het Woud van Compiègne de wapenstilstand tekenden. Dit maakte een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Deze wereldbrand kostte ongeveer 8,5 miljoen mensen het leven. Dit waren vrijwel allemaal militairen. Ook het Nederlandse leger was gemobiliseerd.

Concert To End All Wars

Na de conferentie geeft de Konrad Koselleck Big Band samen met het Kamerkoor Monteverdi en Fay Lovsky een concert in het Vredespaleis. Op het programma van dit Concert To End All Wars staat koormuziek van componisten als Edward Elgar en Maurice Ravel. Ook de vroege jazzmuziek en oorlogsklassiekers komen voorbij. Dit alles wordt gecombineerd met de voordracht van tijdsdocumenten zoals frontbrieven en oorlogsdagboeken. Cabaretier Vincent Bijlo plaatst deze in een hedendaagse context.

Conferentie WOI, zaterdag 10 november, 12.00 uur, Vredespaleis (deelname 50 euro, inschrijven via www.eerstewereldoorlog.nu).
The Concert To End All Wars, 20.00 uur, Vredespaleis (toegang, kaarten 17,50 euro, verkrijgbaar via www.vredespaleis.nl/bezoek).

Standaardportret
Bekijk meer van