Spektakel voor de Scheveningse kust (video)

Vlaggetjesdag trok zaterdag tienduizenden naar Scheveningen. Den Haag Centraal voer mee op oude logger De Noordster en woonde een heuse vlootschouw bij.

Door

Vlaggetjesdag, dat zijn oude ambachten, vissersvrouwen in klederdracht en muziekkorpsen. Maar een deel van het programma speelt zich op het water af, voor de Scheveningse kust. Het wordt zaterdagmiddag plotseling wat rustiger in de beide havenbekkens.

Veel schepen, kotters en oudere modellen, verlaten de haven voor een heuse vlootschouw tussen de havenmond en de Pier. We zijn aan boord van de oude haringlogger De Noordster, samen met de  jury die gaat bepalen welke schepen het best voor de dag zijn gekomen. “Prachtig, dit is Scheveningen in optima forma,” zegt dominee Frederik van Harten, predikant van de Oude Kerk, maar nu vooral jurylid.

Ook de oudjes doen het goed

Buiten de beschermende omarming van de havenhoofden blijkt er een frisse bries te staan, die zorgt voor een flinke zeegang. Even zonder houvast het dek oversteken is er al snel niet meer bij. Diep in het binnenste van de Noordster gromt de nieuwe dieselmotor, die de golven met gemak aankan. Intussen ontvouwt zich een machtig panorama.

Het ene na het andere schip komt tussen de havenhoofden tevoorschijn, aangelicht door een zilvergrijs schijnsel waar H.W. Mesdag wel raad mee geweten zou hebben. De blauwwitte, ijzersterke kotters van de haringvloot laten hun scheepshoorn brullen als ze langs de Noordster stampen.

Maar ook de oudjes doen het goed, waaronder een zeillogger uit het begin van de 20ste eeuw die nu Vlaardingen als thuisbasis heeft, maar ooit in de pas gegraven Scheveningse haven lag.

Een perfecte cirkel van kielzog

Terwijl de gasten op De Noordster genieten van de Hollandse Nieuwe en een oorlam, is de jury druk bezig op het achterdek en later in het (voormalige) tonnenruim. Alle deelnemende schepen, tien ongeveer, worden besproken.

Intussen zet De Noordster weer koers naar de haven. Onderweg komt de Kitty Roosmale Nepveu van de KNRM – de Formule 1-wagen van de Noordzee – nog even een showtje weggeven. Letterlijk geen zee gaat dit schip, dat uitrukt als er levens op het spel staan, te hoog. De boot draait elegant om zij eigen as, een perfecte cirkel van kielzog achter zich trekkend. En dan op vol vermogen terug naar het reddingstation.

De Noordster loopt de haven weer binnen en de andere schepen volgen. In de schaduw van de visafslag maakt juryvoorzitter Henk Grootveld de uitslag bekend. Hij roemt de inzet van alle schippers, die met hun schepen de ‘vrijage met de golven aangaan’. De kotter Sch 45 ‘Jacob Cornelis’ krijgt de wimpel voor het best onderhouden schip. De Sch 18 ‘Boeier’ is het mooist bevlagde of gepavoiseerde vaartuig. En dan is er haring, al blijken sommige jongere schippers die niet lekker te vinden.

Op de havenkades is het feest nog in volle gang. Het laatste woord is aan zanger Wolter Kroes, die Vlaggetjesdag afsluit op het hoofdpodium aan de tweede haven.

 

Standaardportret
Bekijk meer van