Literaire Constantijn Huygensprijs naar Vlaming Peter Verhelst

De Vlaamse dichter en schrijver Peter Verhelst heeft de Constantijn Huygens-prijs 2021 gewonnen voor zijn hele oeuvre.

Door

Dat heeft de voorzitter van de jury, Aad Meinderts donderdagavond bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof. De prijs is de belangrijkste van de vijf literaire onderscheidingen die de stad Den Haag kent. Er is een bedrag aan verbonden van 12.000 euro. De prijs wordt op 23 januari uitgereikt.

De jury is zeer onder de indruk van het werk van de in 1962 geboren Vlaming. ‘Het lijdt geen twijfel: Peter Verhelst heeft een adembenemend oeuvre. ‘Tongkat’, ‘Zwerm’, ‘Nieuwe sterrenbeelden’, ‘Zing zing’, [en] deze zomer nog de bundel ‘2050’. Hij is de verdiende laureaat’, aldus het juryrapport. Al eerder ontving Verhelst de Jan Campert-prijs (2008), voor de bundel ‘Nieuwe sterrenbeelden’, en de F. Bordewijk-prijs 2000 voor de verhalenbundel ‘Tongkat’; dat zijn twee kleinere Haagse prijzen.

De jury bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Jeannette Smit, Nisrine Mbarki, Aad Meinderts, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Rashif El Kaoui en Sarah Vankerschaever. Het gezelschap vraagt zich, ondanks die eerdere toegekende en geaccepteerde prijzen, nog af of Verhelst zich niet ongemakkelijk zal voelen met zijn uitverkiezing. Hij houdt niet van ‘gestolde’ zaken als een oeuvre. Dat zou moeten ‘blijven bewegen, blijven herschreven worden, het moet doorbloed’. Daarom moet de toekenning worden gezien ‘als een bekroning van de volgehouden inspanning van Peter Verhelst om te blijven zoeken naar alles wat zou kunnen zijn’.

De Jan Campert-Stichting

De Haagse literaire prijzen worden toegekend door de Jan Campert-Stichting, die in 1947 is opgericht en  vernoemd naar de verzetsdichter Jan Campert. De stichting bevordert de Nederlandse letterkunde. ‘Door de jaarlijkse toekenning van de Haagse literatuurprijzen draagt de stichting bij aan publieke erkenning en een grotere bekendheid van belangrijk geacht literair werk,’ aldus de missie. Het secretariaat van de Jan Campert-Stichting en de organisatie van de prijsuitreiking zijn ondergebracht bij het Literatuurmuseum.

 

Standaardportret
Bekijk meer van