Boek van Al Galidi in de Schouwburg  

Het AZC staat als ‘magisch dorp’ in een voorstelling over het Nederlandse asielbeleid. Naar een boek van Rodaan Al Galidi.

Door

Is er een grotere afstand denkbaar dan die tussen een AZC en de Koninklijke Schouwburg? Het lijkt van niet. En toch overbrugt theatergezelschap Wat We Doen de kloof met de voorstelling ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’, naar het boek van Rodaan Al Galidi. Floris van Delft regisseert de productie, waaraan ook het het Amsterdams Andalusisch Orkest, George & Eran Producties, ICK Amsterdam, de Meervaart en NewBees meedoen. Eerder moest de tournee worden afgebroken door corona.

Nieuwkomers met vluchtverleden

Vijf acteurs, vijf muzikanten en tientallen nieuwkomers met een vluchtverleden vertellen het indringende en humoristische verhaal van Semmier Kariem, een jongeman die asiel aanvraagt in Nederland. Semmier, gespeeld door Gouden Kalfwinnaar George Tobal, droomt van een nieuw leven, maar het AZC wordt voor hem een bijna magisch dorp waar hij eindeloos wacht. De toeschouwer  krijgt zo een beeld van de praktijk van het asielbeleid, maar ook van de  Nederlandse samenleving als geheel. Door de ogen van Semmier wordt het publiek meegenomen in de levens van de mensen die er wonen en werken. Ze proberen vaak het goede voor zichzelf en anderen te doen, maar raken soms hopeloos verstrikt in het systeem. Het AZC is in deze voorstelling een dorp met eigen wetten en regels. Het doel van het stuk is ook het tot stand brengen van ontmoetingen tussen ‘nieuwe’ en ‘oude’ Nederlanders. Voor en na de voorstelling is er daarom het programma De Verdieping.

  • ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’, 3, 4 en 5 februari, 20.00 uur, Koninklijke Schouwburg; www.hnt.nl
Standaardportret
Bekijk meer van