Muurschilderingen Mauritshuis breiden uit: straatkunst in het hele land

Het was een van de opvallendste en meest toegankelijke activiteiten van de viering van het tweede eeuwfeest van het Mauritshuis, de ‘murals’ of muurschilderingen. Twintig musea sluiten zich nu aan.

Door

Het project Museum Murals werd maandag gelanceerd in het Mauritshuis. Volgens de directeur van het Haagse museum en initiatiefnemer Martine Gosselink komt het project voort uit de ‘Mauritshuis Murals’, vijf grote muurschilderingen die vorig jaar door verschillende kunstenaars zijn gemaakt. Zij lieten zich inspireren door werken uit het museum.

Gosselink: “‘Als muren konden spreken…’, is een gevleugelde uitspraak. De muurschilderingen die volgend jaar in Nederland te zien zijn, zullen zeker van zich laten horen. We doen dit in samenwerking met twintig musea en de VriendenLoterij.”

Kunstenaars

Tien musea hebben hun kunstenaar al gekozen, waaronder het Nederlands Fotomuseum en Stedelijk Museum Alkmaar. Voor hen gaan respectievelijk Dalal Mitwally en TelmoMiel aan de slag om hun inspiratie om te zetten in een mural. Daarnaast heeft Studio Giftig, maker van de ‘mooiste straatkunst ter wereld van 2022’, zich aan de Museum Murals verbonden. Dit duo gaat een muur voor Het Noordbrabants Museum maken. Mick La Rock, een van de eerste vrouwelijke graffitiartiesten ter wereld, gaat aan de slag met de collectie van het Groninger Museum.

 

In elke provincie is minstens één nieuwe muurschildering te zien

 

Andere deelnemende musea zijn onder meer het Centraal Museum in Utrecht, het Dordrechts Museum, het Drents Museum (Assen), het Groninger Museum, het Kröller Müller Museum (Hoge Veluwe), het Scheevaartmuseum in Amsterdam, het Museum Arnhem, Museum de Fundatie in Zwolle, Museum Prinsenhof in Delft, het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) en het Zaans Museum.

Via een open inschrijving hebben zich ruim honderd kunstenaars uit binnen- en buitenland aangemeld. Uit deze inzendingen is een longlist gemaakt van 68 ‘muralists’, van wie de portfolio’s zijn gedeeld met de deelnemende musea. Bij de selectie is gelet op artistieke kwaliteit, diversiteit, verhalende kracht en een eigen signatuur. De twintig gekozen kunstenaars krijgen alle artistieke vrijheid om hun eigen interpretatie te geven van een werk uit het museum waaraan ze zijn gekoppeld. In de zomer van het komende jaar moeten alle murals klaar zijn. De verdeling is zodanig dat er in elke provincie minstens één nieuwe muurschildering te zien is.

Murals in Den Haag

Nederlandse duo Stefan Thelen (Super A) en Collin van der Sluijs liet zich inspireren door het schilderij ‘Kippen en eenden’ uit 1680 van Melchior d’Hondecoeter. De muurschildering is te vinden in de Lonnekerstraat in Morgenstond. De Franse kunstenaar Julien de Casabianca heeft zich laten inspireren door ‘Oude vrouw en jongen met kaarsen’ (1616-1617) van Peter Paul Rubens. Deze is te vinden ter hoogte van Vrederustlaan 96 in Bouwlust-Vrederust. Nadia van Luijk wist met haar inzending zowel de vakjury als buurtbewoners van het Transvaalkwartier te overtuigen. Voor de mural op de hoek van de Smitstraat en het Joubertplantsoen liet ze zich inspireren door het schilderij ‘Vaas met bloemen’ van Jan Davidsz de Heem.

De Colombiaanse kunstenaar GLEO is gek op bloemen en koos daarom voor een gigantische versie van ‘Vaas met bloemen in een venster’ van Ambrosius Bosschaert. Te vinden aan de Troelstrakade (Willem Dreespark) in Moerwijk. De vijfde mural bevindt zich bij de Haagse Melis Stokelaan 670. Nina Valkhof maakte hier een eigen versie van ‘Het aardse paradijs met de zondenval van Adam en Eva’ van Rubens en Brueghel.

Meer informatie bij het Mauritshuis.

Standaardportret
Bekijk meer van