Den Haag pakt door met nieuw Eschermuseum

De vestiging van een Eschermuseum in de voormalige Amerikaanse ambassade is een stap dichterbij gekomen. De gemeente laat een ontwerp maken.

Door

Het college van B en W besloot dinsdag 3,25 miljoen euro vrij te maken voor een ‘serieuze start’ van het project. Dat wil zeggen dat het maken van een ontwerp wordt aanbesteed. Tevens worden nadere onderzoeken gedaan onder meer naar de noodzakelijke asbestsanering. Er komen een project- en een ontwerpteam. ‘De verplaatsing naar het voormalige ambassadegebouw biedt Den Haag de kans om de rijke Eschercollectie op een passende manier te presenteren en het Museumkwartier te versterken als cultureel hart van onze stad,’ zegt wethouder Saskia Bruines (D66, cultuur) in een persverklaring.

De vorige directeur van het Kunstmuseum, Benno Tempel, lanceerde het plan al in 2015. De overweging was dat het werk van de graficus M.C. Escher in potentie veel meer publiek trekt dan de ruim honderdduizend mensen die nu jaarlijks Escher in het Paleis bezoeken. Het voormalige paleisje is een geliefd gebouw, maar het is ook klein en moeilijk toegankelijk door de vele trappen en de krappe lift. In de oude ambassade, een rijksmonument ontworpen door de Amerikaans-Hongaarse architect Marcel Breuer, is meer ruimte. ‘Escher’ zou hier kunnen groeien naar 300.000 bezoekers per jaar.

Met horten en stoten

‘Coalities van wisselende samenstelling hebben door de jaren heen de ambitie gehad om dit mogelijk te maken’, meldt de gemeente nu. Maar dat ging wel met horten en stoten. Lang is gewed op ‘de markt’. Een ontwikkelaar zou de ambassade moeten kopen van de gemeente, die hem eerder overnam van de Verenigde Staten. Om het museum haalbaar te maken, zou er in het te verhogen complex ook een boetiekhotel hebben moeten komen. Dat bleek uiteindelijk allemaal toch niet te kunnen, vooral omdat de winstmarges van de commerciële vastgoedsector in de culturele wereld onhaalbaar zijn. De gemeente besloot het gebouw toch maar niet te verkopen. In het laatste politieke akkoord (Haags akkoord 2023 – 2026) staat dat ‘wordt gestreefd naar de herontwikkeling van de ambassade als Eschermuseum’.

Het is nog niet zeker of het nieuwe museum er ook werkelijk komt. B en W tonen zich voorzichtig. ‘Het college legt de besluitvorming voor het nieuwe museum stap voor stap voor aan de raad, te beginnen bij het begin: het vrijgeven van het voorbereidings- en uitwerkingskrediet’, aldus de verklaring van woensdag. De raad kan dan ‘in de toekomst’ de knoop definitief doorhakken.

Spil van Museumkwartier

De directie van het Kunstmuseum Den Haag, in het verleden geregeld kritisch over de aarzelende politiek, reageert enthousiast. “We zijn ontzettend blij dat de gemeente de ambitie wil waarmaken en mooie kansen ziet voor Escher op de nieuwe locatie. Ik ben ervan overtuigd dat we met de ontwikkeling van het nieuwe Eschermuseum een veel groter en diverser publiek kunnen bereiken en bovendien educatie naar een hoger plan kunnen tillen. Ik ben benieuwd wat voor mooie plannen de aanbesteding oplevert,” zegt Paul Broekhoff, zakelijk directeur van het Kunstmuseum en Escher in het Paleis.

De gemeente ziet het nieuwe museum als spil van het verder te versterken ‘Museumkwartier’. Een andere belangrijke instelling in het gebied, het Haags Historisch Museum, wordt vanaf volgend jaar verbouwd waardoor het ongeveer twee keer zo groot zal worden. Wat er uiteindelijk met het paleisje gaat gebeuren is nog niet bekend. Er zijn verschillende suggesties gedaan, waaronder een Delfts-blauwmuseum en een Oranjemuseum. Een derde trekker had het Literatuurmuseum moeten worden (beoogde locatie: Tournooiveld), maar dat verhuist naar Utrecht.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van