Vijf nominaties voor architectuurprijs Berlagevlag 2021

De Mallemolen, de Rotterdamsebaan, Hoog Lindoduin, het VCL en het wooncentrum Westhovenplein zijn de vijf kandidaten voor de Berlagevlag.

Door

De jury maakte dat zaterdag, de Dag van de Architectuur, bekend. In totaal werden vijftig projecten voorgedragen. De Berlagevlag 2021 is de Haagse vakprijs voor de jongste architectuur. Volgens juryvoorzitter Jeroen Geurst bieden de inzendingen een goed overzicht van wat er de afgelopen jaren in Den Haag is gebouwd. “De projecten liggen verspreid over de hele stad en zijn heel divers. Van transformatie en hoogbouw tot restauratie, interieur en kleinere particuliere woningen. Verduurzaming is een terugkerend onderwerp,” aldus Geurst.

Het WoZoCo Westhovenplein. | Foto: Arnoud Roelofsz Fotografie

In het geval van de Mallemolen gaat het om één gerestaureerde en gemoderniseerde hofjeswoning. Het ontwerp kwam van BLÁHA architecture+design. Bij de Rotterdamsebaan is het hele project genomineerd: zowel de tunnel als een viaduct en de inpassing. De betrokken bureaus waren hier Benthem Crouwel Architects en Paul de Ruiter Architects. Hoog Lindoduin betreft de ingrijpende renovatie van een grote ouderenflat uit 1963 (182 woningen) bij de Scheveningse haven. Die werd gedaan door Jan Splinter Architecten. Atelier PRO werd geselecteerd met de uitbreiding van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum. De vijfde kandidaat van de short list is het woon-zorgcentrum Westhovenplein, een complex van vijf compacte woontorens met zorgvoorzieningen; hier tekende architecten van Mourik voor het ontwerp.

De Rotterdamsebaan met fietsbrug. | Foto: Ossip van Duivenbode

De winnaar van de Berlagevlag wordt bekendgemaakt op dinsdag 21 september 2021 (Prinsjesdag) tijdens een feestelijke bijeenkomst. De prijs wordt uitgereikt aan de architect(en) van het project en is bedoeld voor alle betrokken partijen.

Daarnaast de Berlagewimpel

Dezelfde vijf projecten dingen mee naar de Berlagewimpel, de publieksprijs. Het project met de meeste publieksstemmen wint de publieksprijs Berlagewimpel. Stemmen kan tot 20 september 2021. En ook de winnaar van deze prijs wordt op 21 september bekendgemaakt. Tijdens de zaterdag 19 juni begonnen Maand van de Architectuur Den Haag is er een speciale fietsroute te rijden langs alle genomineerde projecten.

De uitbreiding van het VCL. | Foto: Marcel van der Burg

De beide prijzen zijn een initiatief van Haags Architectuur Café (HaAC), BNA netwerk Den Haag en Dag van de Architectuur Den Haag. De doelstelling is ‘de positieve impact van architectuur op de leefomgeving bevorderen en de discussie hierover stimuleren’.

Een vernieuwde hofjeswoning in de Mallemolen. | Foto: Maurice Mikkers

Alle inzendingen voor de Berlagevlag zijn hier te vinden.

 

Standaardportret
Bekijk meer van