Dag van de Architectuur: Den Haag door andere ogen

Niet de architect of stedenbouwer, maar de gebruiker staat dit jaar centraal op de Dag van de Architectuur. ‘Door andere ogen’ is het thema van deze zeventiende editie. Studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst gingen in Den Haag op pad om hun vak eens van een andere kant te bekijken en maakten er een filmproject over. Hier alvast Den Haag door de ogen van Mariëtte van Moolenbroek.

Door

De stad als inclusieve ruimte

Naam: Mariëtte van Moolenbroek

Leeftijd: 47 jaar

Bijzonderheden: zit in een rolstoel

 “Den Haag noemt zich koploper in rolstoeltoegankelijkheid en dat is ten dele waar. Aan de ene kant doet de gemeente haar best, met een aparte beleidsmedewerker op dit vlak. Aan de andere kant maakt de regelgeving voorzieningen ingewikkeld. Dat heeft te maken met oude en nieuwe gebouwen. Een monumentaal pand mag niet zomaar worden aangepast. Je ziet dat er bij nieuwbouw steeds meer rekening wordt gehouden met toegankelijkheid. Helaas is er geen wettelijke plicht, waardoor kosten vaak het argument zijn om het niet te doen. Heel triest. Een voorbeeld dat wel goed heeft uitgepakt, is de boulevard.

Voorall

Je kunt overal het strand oprijden en de strandtenten zijn verplicht een goede ingang met rijplanken voor rolstoelers te hebben. Ook de nieuwe trams en de perrons op bijvoorbeeld de Scheveningseweg zijn goed, al moet de tram met traptreden nog worden vervangen. Die voorzieningen zijn mede te danken aan de stichting Voorall, waarvoor ik onder andere meedenk over de toegankelijkheid van openbare gebouwen. Wat dat laatste betreft, is het in winkels en horeca helaas slecht gesteld.

Bleyenberg

Op de Grote Markt is de samenwerking niet goed, maar bij Bleyenberg ertegenover laten ze zien hoe het moet: daar kan ik naar binnen, te zware deuren worden voor me opengedaan, en hoewel de lift vrij klein is, kan ik naar boven. Op de etage is ook het invalidentoilet. Heel fijn om je zo welkom te voelen. Als ik aanbevelingen mag doen aan ontwerpers en bouwers, zeg ik: zorg dat je gebouw voor iedereen toegankelijk is met onder andere aangepaste toiletten en liften, en betrek er in een vroeg stadium een belangenorganisaties of ervaringsdeskundige bij.”

Wilt u de bijlage ‘Dag van de Architectuur’ lezen? Koop dan deze week de DHC, of neem een abonnement.

Bekijk ook https://youtu.be/QKLwA8kiNYk

 

Standaardportret
Bekijk meer van