Anjet Daanje wint Constantijn Huygensprijs

De Constantijn Huygens-prijs 2023 is toegekend aan Anjet Daanje. Het is de belangrijkste literaire prijs van de gemeente Den Haag.

Door

Daanje krijgt de prijs voor haar hele oeuvre dat bestaat uit romans, novellen, scenario’s en een dichtbundel. De juryleden van de Jan Campert-Stichting, die de Haagse literaire prijzen toekent, zeggen zeer onder de indruk te zijn van het ‘literair universum’ dat Daanje heeft gebouwd en dat ‘wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent’. Aan de prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden.
Juryvoorzitter Aad Meinderts maakte de toekenning dinsdagavond bekend in het radioprogramma Kunststof.  Hij belde Daanje om haar het goede nieuws te brengen en zei dat hij zich enigszins beschroomd voelde, omdat zij al zo veel gelauwerd is en al dat gedoe maar zozo lijkt te vinden. Daarop reageerde zij volgens Meinderts aldus: “De Constantijn Huygens-prijs is fantastisch, die wil ik graag hebben. Ik dacht dat je daar minstens 70 voor moest zijn!”

Prijzen

Anjet Daanje (1965, pseudoniem van Anjet den Boer) debuteerde in 1993 met de roman ‘Pianomuziek in de regen’. ‘De herinnerde soldaat’, waarmee zij de eveneens Haagse F. Bordewijk-prijs 2020 won, betekende haar doorbraak naar een groot publiek. Met ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ won zij zowel de Boekenbon Literatuurprijs 2022 als de Libris Literatuur Prijs 2023. Het Literatuurmuseum organiseert de uitreiking van de prijs in samenwerking met Internationaal Literatuurfestival Writers Unlimited. Dat gaat gebeuren op zondag 21 januari 2024.

 

Standaardportret
Bekijk meer van