Marion Bloem wint Constantijn Huygensprijs

Schrijfster Marion Bloem ontvangt de Constantijn Huygens-prijs van de stad Den Haag voor haar gehele oeuvre: romans, verhalen en gedichten.

Door

De toekenning van de belangrijkste literaire prijs van de gemeente Den Haag werd dinsdag bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof. Er is een bedrag aan verbonden van 12.000 euro. De kleinere Haagse prijzen gaan naar Dominique De Groen, Donald Niedekker en Marjan Slob.

 

Marion Bloem (1952) brak in 1983 door met haar roman ‘Geen gewoon Indisch meisje’. Er volgden nog veel boeken, vaak met haar Indische achtergrond als thema. De roman ‘Indo’ (2020), schrijft de jury, ‘is persoonlijk, origineel, meeslepend en geschreven vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid. Vanaf het eerste boek geldt dit voor haar gehele oeuvre’.

Jan Campert-prijs

Dominique De Groen (1991) krijgt voor haar bundel ‘Slangen’ de Jan Campert-prijs voor dichtkunst (6000 euro). ‘Sinds haar debuutbundel ‘Shop Girl’ (2017) weerklinkt de stem van Dominique De Groen luid en duidelijk binnen de Nederlandstalige poëzie. En dat we alle reden hebben om naar die stem te luisteren, bevestigt haar vierde bundel ‘Slangen’ opnieuw. Klimaat, ongelijkheid en verdovend kapitalisme verdienen onze aandacht,’ aldus de jury.

Dominique De Groen.

Aan Donald Niedekker (1963) is voor zijn roman ‘Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost’ de F. Bordewijk-prijs 2022 (6000 euro) voor het beste proza-boek toegekend. De jury: ‘Deze poëtische roman is een unicum in de Nederlandstalige literatuur. Niedekker geeft het woord aan een dichtende zeevaarder wiens geest na eeuwen ontsnapt uit de smeltende permafrost. Het levert een zinderende ode op aan de taal en de geschiedenis, die tegelijkertijd geraffineerd een licht werpt op de tijd waarin wij leven’.

Donald Niedekker.

Donald Niedekker.

Marjan Slob (1964) won de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor essays (6000 euro) voor haar boek ‘De lege hemel. Over eenzaamheid’. Hiermee ‘schreef zij een levendig en erudiet essay over een van de grote kwesties van deze tijd: eenzaamheid’ aldus de jury.

Marjan Slob.

De prijzen worden toegekend door Jan Campert-Stichting. Van de jury maakten deel uit: Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne  Parlevliet,  Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. De feestelijke uitreiking is tijdens het internationaal literatuurfestival Writers Unlimited/Winternachten op 12 februari 2023 in Theater aan het Spui in Den Haag.

Standaardportret
Bekijk meer van