Villa Coucou: na doorstart weer op jacht naar een Michelin-ster

Toen Villa Coucou in 2019 ambitieus van start ging met ‘fine French dining’, liep het water veel mensen al in de mond. Een faillissement bleef onopgemerkt in de lockdown en inmiddels staan de pannen alweer bijna op het vuur.

Door

Een lockdown is als een stille moordenaar. Hij brengt het sociale leven om zeep, maar niemand merkt vanuit huis wat de schade elders is. Dus wie straks na de gehoopte versoepelingen bijvoorbeeld bij Villa Coucou naar binnen stapt, vindt dat heel normaal. Je kon daar voorheen genieten van ‘fine dining’ op z’n Frans. Dus waarom nu dan niet weer? En dat kán ook, maar nu dankzij een doorstart. Oprichter Jonathan Rongeau zag zijn culinaire avontuur op 21 oktober vorig jaar eindigen toen zijn jonge bedrijf (van 23 september 2019) failliet werd verklaard. Oorzaak? Grote investeringen, een team van tien Fransen en weinig inkomsten.

De hele horeca was gesloten en daardoor bleef zelfs het faillissement van dit chique restaurant, dat streefde naar een Michelin-ster, voor de meesten onzichtbaar. Dat was in 2016 wel anders toen in het fraaie pand ‘Laan van Meerdervoort 6’ na bijna een eeuw een einde kwam aan Tampat Senang, het oudste Indonesische restaurant van Den Haag.

Michelin-bordje bij Villa Coucou

Maar het leven gaat door. Rongeau is uit beeld en Gr8 Investments en huisbaas Brinkel hebben alle vertrouwen in het ‘nieuwe’ Villa Coucou (krijgt een Michelin-bordje). De talentvolle chef-kok Alexandre Martiano (25) en de nieuwe restaurantmanager Édouard Gaudin (bijna 26) stellen een nieuw team samen.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Chef-kok Alexandre Martiano (rechts) en restaurantmanager Édouard Gaudin. (Jurriaan Brobbel)

En dat hoeft niet meer per se helemaal Frans te zijn. Er is bijvoorbeeld al een Italiaanse kok aangenomen en ook Nederlanders zijn welkom om te solliciteren (keuken en bediening). Édouard benadrukt dat ‘ook Hollandse gasten altijd al welkom waren en ook moeten profiteren van de Franse en de Nederlandse keuken’. “De wijnen zullen 70 tot 75 procent Franse wijnen zijn, maar de gasten kunnen ook kiezen uit andere wijnen. Van Chili tot Australië.”

 

We gaan ons nog meer focussen op het leveren van kwaliteit door meer tijd te besteden aan maatwerk.
Alexandre Martiano

 

Villa Coucou blijft wat het was: een kosmopolitische zaak met een Frans restaurant (La Cuisine d’Alexandre), Franky’s Bar, een tearoom, een wijnkelder, twee jeu-de-boulesbanen en een enorme tuin.

Édouard en Alexandre vertellen enthousiast:  “We gaan ons nog meer focussen op het leveren van kwaliteit door meer tijd te besteden aan maatwerk en de menu’s elke maand te veranderen. We hebben straks een betaalbare driegangenlunch, een gastronomisch viergangenmenu met een thema (als eerste asperges, red.) voor 55 euro en een gastronomisch zesgangenmenu met een ‘signature dish’  voor 75 euro.” Bijvoorbeeld Alexandre’s ‘toasted foie gras, duck broth, tropical notes’ was altijd erg gewild.

Ervaring

Chef Alexandre liep op 16-jarige leeftijd al stage bij het driesterrenrestaurant Plaza Athene in Parijs en deed ervaring op in andere sterrenrestaurants. Hij gebruikt ‘verschillende texturen en meerdere kooktechnieken om unieke combinaties van smaken te creëren’. “Ik heb nu de vrijheid om de beste leveranciers te kiezen, en dat kunnen zowel oude als nieuwe zijn.”

Restaurantmanager Édouard Gaudin is gewend om evenementen op ambassadeniveau te organiseren. Hij doorliep met succes de Hotelschool Den Haag (‘de beste ter wereld qua prijs en kwaliteit’), waardoor deze gastheer uit Le Mans goed Engels spreekt en ook wat Nederlands. Die laatste taal wil hij breder introduceren in Villa Coucou. Très bien!

Villa Coucou, Laan van Meerdervoort 6. Heropening zodra het kan. Meer informatie: www.villacoucou.nl

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van 06 mei 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van