Ristorante Da Braccini (Regentesselaan) wordt Café Colombo

De Italiaanse chef-kok Monica Braccini heeft haar zaak verkocht aan de eigenaren van Walter Benedict en Café Franklin. De 56-jarige Italiaanse wil nu aan huis koken. “Ik ben niet weg, hè.”

Door

‘Wauw, grote stap.’ ‘Beetje een traantje. Succes.’ ‘Lieve Monica. Wat zal ik je gaan missen.’ Sinds Monica Braccini (56) op Facebook aankondigde dat zij per 1 mei haar laatste take-awaymaaltijd kookt, stromen de reacties binnen. Braccini, al veertien jaar aan het roer van haar gelijknamige Italiaanse restaurant aan de Regentesselaan, is geliefd onder Hagenaars. Waarom ze nu toch afscheid neemt? “De jaren gaan tellen. Het is tijd voor nieuwe avonturen.”

Braccini heeft een rijk culinair verleden achter zich liggen. Als 13-jarige stond ze al in de keuken van Marco Polo, de pizzeria van haar vader in de Kettingstraat. Later werd ze de chef bij Da Toni in de Prinsestraat, totdat ze uiteindelijk voor zichzelf startte.

Dat ze nu al bijna een jaar bakjes staat te vullen, werkt niet bepaald mee aan de arbeidsvreugde. Toch wil ze benadrukken dat ze deze stap niet neemt vanwege de lockdown. “Al vóór de pandemie riep ik: ‘als ik een mooi bod krijg, dan grijp ik dat’.” En dat bod kwam onlangs voorbij: Bas van der Elst en Jan Willem van der Zee bleken al heel lang een oogje op dit pand te hebben. De eigenaren van de populaire eetgelegenheden Café Franklin, Walter Benedict en Café Elio kwamen geregeld een hapje bij haar eten. Van der Elst: “Als we dan aan het raam zaten, zeiden we altijd tegen elkaar: ‘als dit ooit nog vrijkomt…’ Toen we op een gegeven moment hoorden, dat Monica ervoor openstond, hebben we de stoute schoenen aangetrokken. Na wat gezellige gesprekken met een fles goede wijn was de deal snel beklonken.”

Spaanse keuken

Café Colombo, zo gaat de nieuwe zaak heten, een verwijzing naar de Columbusstraat waar het hoekpand aan ligt. Het wordt een buurtbistro met een mediterrane menukaart. “De focus ligt op de Spaanse keuken. Tapas? Nee, dan denken mensen aan gehaktballetjes in tomatensaus en dat wordt het zeker niet. Bovendien maken we meer dan alleen Spaans. We combineren het met Portugese, Italiaanse en Zuid-Franse gerechten.”

Over de inrichting zijn de heren nog niet helemaal uit. Van der Elst: “We overwegen een terrazzovloer, in elk geval krijgt het een Zuid-Europees tintje.” Na de verbouwing gaat het nieuwe restaurant de hele dag open. “De zon schijnt van het ontbijt tot aan de late borrel op het terras, het ligt werkelijk fantastisch.” Naar verwachting gaat Café Colombo in het najaar open. “Tegen die tijd is het coronahoofdstuk toch hopelijk wel gesloten.”

Braccini gaat feestjes cateren

Monica Braccini gaat eerst een tijdje ontspannen en van haar familie genieten, vertelt ze. Ook wil ze nog een keer koken voor vaste gasten in Café Colombo. “Maar dat is pas aan het eind van dit jaar. Voor die tijd heb ik al opdrachten staan: ik ga feestjes cateren en thuis aan de Columbusstraat private diners houden. Hoor eens, ik ben niet weg, hè!” Waarmee ze maar wil aangeven: ze blijft hoe dan ook koken.

Meer informatie: www.dabraccini.nl

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van 22 april 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Bekijk meer van