Plenty wil verrassen met plantaardig eten en goede koffie

Plenty in de Piet Heinstraat wil laten zien dat je geen concessies hoeft te doen om plantaardig te eten. Een nieuw ontbijt- en lunchadres met koffie ‘zoals hij hoort te smaken’.

Door

Ze werkten allebei al bij een andere horecagelegenheid in Den Haag en kenden elkaar dus goed genoeg om samen in het diepe te springen: Vivianne Sondermeijer (28) en Jody Brak (35) besloten een eigen zaak op te richten. In de Piet Heinstraat, op de plek waar voorheen schoenenspeciaalzaak Van Asperen zat, heeft het duo nu ontbijt- en lunchrestaurant Plenty geopend. “Het was een droom om een eigen zaak te hebben,” vertelt Sondermeijer. “Maar ik dacht altijd dat het toch niet zou lukken. Je moet veel investeren.” Brak knikt: “Het is ook een risico natuurlijk. Je geeft een vaste baan op en dat brengt ook onzekerheid.”

Als ik ergens een hapje ging eten, was m’n energie was helemaal opgeslurpt
Vivianne Sondermeijer

Maar ze zagen wel een gat in de markt: ze misten in Den Haag een goede plek om écht lekker te eten, vertelt Sondermeijer. “Als ik ergens een hapje ging eten, liep dat vaak uit op een teleurstelling. Dan had ik een hoop geld uitgegeven, maar kwam ik niet opgeladen thuis. M’n energie was juist helemaal opgeslurpt.” Het duo vond elkaar in dat gevoel en stak de koppen bij elkaar. Dat was nog wel lastig, want Sondermeijer was de rechterhand van horecamanager Brak bij hun vorige baan. “We mochten niet tegelijk vrij nemen.”

Gelukkig was het bij het tweede pand dat ze bezochten, in de Piet Heinstraat, al raak: “Er hing meteen een gevoel van: dit moet hem zijn.” Brak: “De verhuurder heeft ons enorm geholpen, met het opknappen, de leidingen, elektra, enzovoorts. Er was hier geen horeca, dus er moest veel worden aangelegd.” Een interieurstylist maakte een schets van de inrichting, verder deden ze het zelf. “Het is een combinatie van oud en nieuw,” aldus Sondermeijer. Veel planten, lichte kleuren en houten meubels. Er is ook een kast waar producten te koop zijn: koffie, huisgemaakte granola, thee, zeep en geurzakjes. “We willen graag delen waar we blij van worden.”

Koffie en kaneelbroodjes

En dan, niet geheel onbelangrijk, het menu. Alleen maar plantaardig eten dus. “We willen laten zien dat je geen concessies hoeft te doen om plantaardig te eten,” aldus Sondermeijer. Al willen ze er niet te veel de nadruk op leggen en noemen ze het menu bewust plantaardig en niet veganistisch. “Dat klinkt veel neutraler,” vinden Brak en Sondermeijer. Brak: “We hopen een begrip te worden, dat mensen hiernaartoe komen voor onze koffie en onze ‘cinnamon-rolls’.” Sondermeijer: “Jody (Brak) is barista en dat proef je aan de koffie.” Brak: “We hebben koffie van Giraffe, een kleine branderij in Rotterdam. Ik houd het koffieapparaat continu in de gaten en kijk meerdere keren per dag of de molen goed staat afgesteld. Dan heb je koffie zoals hij écht hoort te smaken, maar meestal niet krijgt.”

We willen mensen verrassen met plantaardig eten
Vivianne Sondermeijer

Sondermeijer is trots op de kaneelbroodjes. “Die maken we helemaal zelf. En het is iedere dag op. Mensen vragen zich achteraf af: ‘Was dit plantaardig?’ We willen mensen verrassen met plantaardig eten.” Andere toppers op de kaart: geroosterde bloemkool, paddenstoelen op toast en pancakes. Sondermeijer heeft zelf Voeding en Diëtiek gestudeerd en als mensen dieetwensen of allergieën hebben, hoopt ze dat ze het uitspreken. “Dan kunnen we ze daarin adviseren.” Brak vult aan: “Iedereen moet zich hier welkom voelen en moet hier een plek vinden om te genieten en te ontspannen.”

Standaardportret
Bekijk meer van