Politie treedt op tegen samenscholingen in Transvaal

Politie en handhavers hebben zaterdag in de wijk Transvaal verschillende keren opgetreden tegen mensen die de corona-maatregelen overtraden. Er zijn tientallen bekeuringen uitgedeeld.

Door

De Politie-Eenheid Den Haag maakte zondag bekend dat de meeste mensen in de Haagse regio zich dit weekeinde ‘netjes hielden aan de door de overheid opgelegde maatregelen’. Alleen op het Kaapsplein en het Spicoveld, en in het wijkpark Transvaal moest worden opgetreden. Dat is mogelijk op grond van de donderdag in de Haagse regio afgekondigde noorverordening.

Boven het Kaapseplein is een drone met geluidsinstallatie ingezet. ‘In een aantal gevallen bleven mensen ondanks de waarschuwing de maatregelen overtreden. Daarop zijn vervolgens boetes uitgedeeld. In totaal gaat het om enkele tientallen boetes,’ aldus de politie, die iedereen oproept anderen ‘respectvol aan te spreken’ als de vereiste 1,5 meter ‘social distance’ niet in acht wordt genomen.

‘Handhaven waar nodig’

In een nadere verklaring van het optreden meldt de politie dat zij ‘in deze crisistijd even zichtbaar op straat[is] als anders en mensen aanspreekt die zich – al dan niet bewust – aan de kabinetsmaatregelen onttrekken. De politie en gemeentelijke handhavers handhaven waar nodig, maar zullen altijd eerst een beroep doen op het gezonde verstand en de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Werkt dat niet, [dan] gaat de politie over tot handhaving (bekeuring)’.

Om iedereen te informeren worden informatieflyers in verschillende talen uitgedeeld. Ook worden op drukke plekken ‘tekstkarren’ met de geldende maatregelen geplaatst.

Aantal besmettingen

In de Haagse regio, inclusief het Westland, zijn nu (zondagmiddag 29 maart) 374 mensen geregistreerd met corona. Van hen wonen er 176 in Den Haag. In Den Haag zijn dat er 15 meer dan zaterdag. In de hele regio steeg het aantal geregistreerde besmettingen met 40.

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de corona-crisis duurt, een dagboek over het leven in Den Haag. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van