Noodfonds voor studenten Conservatorium en Academie

Het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie hebben een noodfonds gesticht om studenten te helpen. Velen zijn hun inkomsten kwijtgeraakt door de coronamaatregelen.

Door

‘Een aantal studenten is in grote financiële problemen geraakt omdat inkomsten zijn weggevallen door de coronacrisis,” zegt Henk van der Meulen, directeur van het Koninklijk Conservatorium (KC). “Veel studenten voorzien in hun levensonderhoud door concerten te geven of te werken in de horeca. Door de corona-maatregelen kan dat niet meer. Wij willen deze moedige jonge mensen, die hun leven aan muziek of dans of beeldende kunst wijden graag helpen.”

Van der Meulen spreekt in dit geval ook namens de Hogeschool der Kunsten; dat is het bestuurlijke samenwerkingsverband van het KC en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK).

‘Geef een bijdrage aan het fonds’

De twee instellingen mogen studenten niet ondersteunen vanuit hun normale middelen, de ‘rijksbekostiging’. Daarom is er een noodfonds gesticht. Het eerste geld daarvoor is afkomstig van een donatie van het Instrumentenfonds.

Van der Meulen: “Daarvoor zijn we heel dankbaar, maar het is te weinig om alle studenten te helpen die deze steun écht nodig hebben in de komende maanden. Daarom doe ik hierbij een beroep op iedereen die het KC en de KABK een warm hart toedraagt: geef een bijdrage aan het fonds.”

Studenten kunnen uit het fonds een maximale toelage ontvangen van 250 euro per maand. Op de sites van KC en KABK staan aanvraagformulieren. Om studenten verder tegemoet te komen hebben beide instellingen besloten om de inning van de zevende termijn (maart) en mogelijk ook de achtste (april) met een maand uit te stellen. Maar uiteindelijk moet wel het hele bedrag worden betaald.

Kunstonderwijs in gebouwen ligt stil

Het onderwijs in de gebouwen aan de Juliana van Stolberglaan (KC) en Prinsessegracht (KABK) ligt stil, net zoals dat op alle universiteiten en hogescholen. In de studio’s van het KC-gebouw repeteren nog wel individuele studenten. Want het is, geeft Van der Meulen aan, niet met elk instrument te doen om thuis te oefenen.

“Trombone spelen op je studentenkamertje is vaak onmogelijk. Dus er klinkt nog wel muziek bij ons.” De KABK is op de receptie na helemaal gesloten. Aan beide instellingen worden wel digitale lessen gegeven.

Een gift aan het noodfonds kan via deze link .

Zelf overmaken kan ook via: 
Rekeningnummer NL20ABNA0894212354, tnv Hogeschool der Kunsten
Ovv Donatie Noodfonds tbv KC of KABK

DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa schrijft, zolang de coronacrisis duurt, een dagboek over het leven in Den Haag. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van