Kompaan en het New European Ensemble houden muzikale bierproeverij

Niet de Koninklijke Schouwburg maar bierbrouwerij Kompaan is zaterdag de speellocatie van het New European Ensemble. Met het event ‘Tastes Like More’ hopen de muzikanten een nieuwe doelgroep aan te spreken.

Door

Denk aan de smaak van een New England IPA. Op de achtergrond speelt ‘American Haiku’ van componist Paul Wiancko. Het is een muziekstuk over de zoektocht naar zijn eigen identiteit en een verkenning van de volksmuziek van zijn geboortegrond. Door de combinatie van muziek en bier komt de hele regio tot leven.

Kompaan

Emlyn Stam, violist en artistiek directeur bij het New European Ensemble, is altijd op zoek naar nieuw publiek. Dat hoopt hij zaterdag te vinden in de Binckhorsthaven, het onderkomen van de Haagse bierbrouwerij Kompaan. Samen organiseren ze ‘Tastes Like More’, een concert en bierproeverij tegelijk.

Onder de mensen

“In de concertzaal heb je natuurlijk wel een soort bestaande doelgroep van mensen die grotendeels veel weten over muziek, die kenner zijn of zelf een instrument bespelen,” legt Stam uit. “Maar we willen ook dat nieuwe groepen in aanraking komen met de muziek die we spelen. Als je hen kan bereiken op een manier en op een plaats waar ze zich comfortabel voelen, dan staan ze daarvoor open. Op die manier komen we wat meer in de stad en onder de mensen.”

Muzikale menukaart

Stam, zelf groot liefhebber van Kompaan-bier, trof in de brouwerij een ideale samenwerkingspartner. “Ze zijn een echte ‘craft-brewer’ en experimenteren met allerlei smaken en soorten bier. Dat is precies wat wij ook willen doen met de muziek die we spelen. Uitproberen wat er met nieuwe klanken of combinaties muzikale ingrediënten gebeurt.”

Kompaan en New European Ensemble houden 'Tastes Like More,' een muziek en bierproeverij.

Muzikanten en gasten zitten tussen de tanks van bierbrouwerij Kompaan. | Foto: PR

Tussen de tanks van de bierbrouwerij worden zaterdag de smaak, de geur en het gehoor van de gasten op de proef gesteld. Bij ieder biertje is een bijpassend muziekstuk gekozen. Stam: “Dan kun je denken aan een Münster Helles in combinatie met muziek van een componist uit München. Of we kijken naar het smaakprofiel en de identiteit van een drankje. Als iets licht en sprankelend is, dan zoek je daar een muzikale compositie bij die dat ook is. Op die manier hebben wij een soort menukaart samengesteld.”

Voor de gasten is het een avond bomvol primeurs

Primeur

Voor de gasten is het een avond bomvol primeurs. Als eersten mogen zij de nieuwe Battle Royale proeven, een bierserie van Kompaan. Daarnaast speelt het New European Ensemble zelf ook relatief nieuwe muziekstukken. Het geeft het event een bepaalde mate van exclusiviteit én toegankelijkheid. “Gasten hoeven geen enorme bagage aan kennis van klassieke muziek te hebben,” benadrukt Stam. “De manier waarop wordt gecomponeerd is heel aansprekend en modern, met elementen uit onder meer de popmuziek en jazz. Als je iets meer experimentele popgenres kan beluisteren, dan spreekt onze muziek ook meteen aan.”

Akoestiek

Sinds de oprichting in 2009 heeft het New European Ensemble alle grote Nederlandse concertzalen en theaters gehad. Het contrast met de intieme brouwerij is groot. “Als je op het podium zit in een grote zaal, dan is er een bepaalde afstand. Dan zie je niet, hoor je niet en maak je dus niet mee hoe de mensen reageren op wat je aan het doen bent. Een kleine omgeving als de brouwerij is als een grote huiskamer. Dan voel je ook veel meer interactie met het publiek dat er is,” vertelt Stam.

Met de sfeer zal het zaterdag dus wel goed komen en ook over de geluidskwaliteit hoeft het ensemble zich geen zorgen te maken. Met de akoestiek in de brouwerij is niets mis. “Daar was ik zelf ook wel verbaasd over,” lacht Stam. “Als je op een bijzondere locatie speelt, kan het alle kanten op gaan. Maar wat dat betreft, is de brouwerij een prima concertzaal.”

Kompaan X New European Ensemble, ‘Tastes Like More’, zaterdag 23 september, 19.30 uur, Kompaan Brouwerij, Saturnusstraat 55, Bickhorsthaven. Meer informatie: www.kompaanbier.nl 

Standaardportret
Bekijk meer van