Embassy Festival brengt landen en culturen dichter bij elkaar

Het Lange Voorhout staat komend weekeinde in het teken van het Embassy Festival. Landen en culturen presenteren zich.

Door

Het is geen vakantiebeurs. Een hotel kun je er niet boeken, ook geen vliegticket kopen. Wél kun je er – in één middag – een wereldreis maken. Op piccolo formaat. Het heet: Embassy Festival. Voor mensen die even willen proeven wat de wereld te bieden heeft. Gratis. Voor de elfde keer strijken vertegenwoordigingen van ambassades, deze editie meer dan 45 in aantal, neer op het lommerrijke Lange Voorhout. Daar, op zaterdag 2 september, presenteren zij in kraampjes wat hun land zoal in huis heeft: van hapjes en drankjes plus tal van andere eigen aardigheden tot uitleg over gebruiken, vaak door in klederdracht gestoken vertegenwoordigers.

Waar het festival vooral om draait is cultuur delen. “Het gaat om mensen samenbrengen, om kennis te maken met andere culturen en om andere tradities op te doen. In een notenmix de hele wereld aan culturen proeven en zien,” licht Mark Boulas namens het organiserende Prooost Events desgevraagd toe. “Uitingen en gebruiken van bijvoorbeeld Bolivia tot Angola, van Georgië tot India en van Japan tot Jemen. In één middag vind je op de lengte van het Lange Voorhout de hele wereld opeens aan je voeten.”

 

Binnen bij de ambassade van Kameroen kun je je hullen in traditionele kledij
Mark Boulas, organisator

 

Aan de beide hoofdeinden van de Champs-Élysées van Den Haag worden podia ingericht. Op het hoofdpodium River Mountain Stage hoor je van alles: klassiek en funk, maar ook Colombiaanse elektrobeats, muziek dus uit alle hoeken van de wereld, met internationale topartiesten, zoals Lisa Morgenstern en Abdul and The Gang. The Creative Arena is er juist voor kleinschaligere optredens met bijvoorbeeld koormuziek uit Letland, bachata uit de Dominicaanse Republiek en dabke uit Palestina. “Daar kun je echt iets van andere culturen meemaken.”

Bovendien is er een Performance Space, een plek waar je interactief kunt deelnemen aan culturele optredens en workshops. Je kunt er desgewenst een Activity Pasport kopen, een soort uitnodigingskaart waarmee je bij de standhouders genereus wordt onthaald. Ook aan kinderen en hun ouders is gedacht, vertelt Boulas. “In de Kids Corner is een schminkhoek, en er is daar ook een verschoonhoek ingericht.”

Naar binnen

Op de vrijdag voorafgaand aan het festival kun je op eigen gelegenheid een toer maken langs enkele ambassades, er zijn vier (fiets)routes uitgezet. Een buitenkansje om het binnenwerk, formeel en juridisch gesproken buitenlands grondgebied, met eigen ogen te aanschouwen.

“Mensen die willen meedoen, moeten eerst een toegangskaart via de website kopen. Daarmee kunnen ze langs de deelnemende ambassades trekken. Aldaar worden ze met enige egards ontvangen,” verklapt Boulas. “Kameroen bijvoorbeeld doet mee en daar kun je je hullen in traditionele kledij van het land. Aan het eind van de route krijgen deelnemers enkele vragen ter beantwoording voorgelegd. Met volle buik en een goodiebag op de rug verlaten ze het buitenland. Een grote, sportief getinte prijs wordt hun in het vooruitzicht gesteld.”

Dit jaar doen ook Tsjechië, Panama, Bolivia, Litouwen en Azerbeidzjan aan deze tour mee. “Ik ga zelf ook mee. Dat wordt dan de derde keer, zo leuk is het. De ‘Cultural parade’ is onze manier om landen die meedoen aan het Embassy Festival in het zonnetje te zetten, een optocht die lijkt op de Olympische Spelen, waar ieder land met zijn eigen vlag en kleding in optochtopstelling voorbijtrekt.’

Alleen in Washington

“Prooost Events is de organisatie die ook het festival The Life I Live, voorheen Koning(inne)nacht geheten, organiseert,” aldus Mark Boulas. “Op dat succes zijn we gaan voortborduren door er een Europese variant op te bedenken. Gaandeweg haakten steeds meer internationale partijen en deelnemers aan en is het Embassy Festival gaan heten.”

Buiten Den Haag is er alleen in Washington een lookalike. “Maar daar is de sfeer heel anders,” weet hij. “Want in Den Haag staan alle landen gebroederlijk bij en naast elkaar, zijn verzameld op één en dezelfde plek. Als de wereld zo met elkaar zou omgaan, zou het een hele mooie wereld zijn.”

Embassy Festival, zaterdag 2 september, 12.00-20.00 uur, Lange Voorhout. Gratis toegang. Embassy Tour, vrijdag 1 september. Meer informatie: www.embassyfestival.com

Standaardportret
Bekijk meer van