Bibi Breijman zingt op 5 mei om te herdenken

De Haagse zangeres Bibi Breijman opent en presenteert op zondag 5 mei het Bevrijdingsfestival. Ze voelt ‘de urgentie’ om vrijheid te vieren.

Door

‘Als tiener stond ik op 5 mei ook op het Malieveld,” zegt zangeres Bibi Breijman aan het begin van het gesprek. Deze zondagochtend voelt voor de Haagse als een middag, omdat haar twee jonge kinderen al sinds zeven uur wakker zijn. Aankomende zondag trapt Breijman om 13.00 uur op die plek het Bevrijdingsfestival af. “Het is belangrijk om stil te staan bij de vrijheid die wij hebben,” vindt ze.

De zangeres met Indische roots voelt sinds kort ‘de urgentie’ om verhalen over de Tweede Wereldoorlog te delen. Dat heeft te maken met haar moederschap, licht ze toe. Binnen haar familie werd er zelden gesproken over de oorlog in toenmalig Nederlands-Indië. “Daar wilde de oudere generatie de jongere generatie niet mee belasten.” Maar Breijman is trots op haar familiegeschiedenis. “Het is belangrijk om aan je kinderen te laten zien waar hun voorouders vandaan komen. Dat doe ik door te vertellen voor welke vrijheden hun opa en oma hebben gestreden. Die vrijheid vieren we nu, maar zien we helaas steeds minder vaak in andere landen.”

Strafkamp

Door de oorlog te herdenken, koester je de vrijheid, stelt Breijman. Naast haar betrokkenheid bij het Bevrijdingsfestival is zij ook ambassadeur voor de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Op die dag worden jaarlijks alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, ook de slachtoffers in Nederlands-Indië, herdacht. “Door stil te staan bij vrijheid, neem je die niet voor lief.”

 

Het is belangrijk om aan je kinderen te laten zien waar hun voorouders vandaan komen
Bibi Breijman

 

Daarom zingt zij op het Bervrijdingsfestival haar lied ‘Neem me mee’. Het nummer omschrijft het eerste moment dat Breijmans oma haar vertelde over de ervaringen in Nederlands-Indië. “Mijn oma werd geïnterneerd in een strafkamp op Java. Zij was toen twee jaar oud. Op het moment dat ze haar ervaringen deelde, was mijn dochter even oud. Daardoor voelde ik heel erg wat zij daar heeft ervaren.” Het nummer sluit volgens Breijman aan op de gedachte van het Bevrijdingsfestival: de vrijheid herdenken en vieren.

Debuutalbum

Naast ‘Neem me mee’ speelt ze ook de andere nummers van haar debuutalbum. Het is de eerste keer dat ze de nummers zingt voor een groot publiek. “Het zijn andere omstandigheden dan ik had verwacht,” lacht ze. “Zeven maanden zwanger is niet ideaal, maar het wordt vast heel leuk.” Breijman kon zich geen betere plek wensen voor een eerste luistersessie dan ‘haar stadje’ Den Haag. De zangeres herinnert zich de tijd dat ze als tiener naar het Bevrijdingsfestival ging. “Dan mocht je eigenlijk nog niet uit, maar mocht je hier wel naartoe. Met allemaal vriendinnen ging ik op de fiets naar het Malieveld, waar ik gespannen aankwam. Ik ben ook echt benieuwd hoe dronken de tieners zijn tijdens mijn liveact,” lacht ze.

Standaardportret
Bekijk meer van