Commentaar – Stad van democratie of stad van desinteresse?

Wat betekent democratie eigenlijk voor de Hagenaar?

Door

DIE VRAAG DIENT zich aan nu de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen bleef steken op 43 procent, ruim minder dan de helft van het aantal kiesgerechtigden. En het is een trend. Vier jaar geleden haalden ‘we’ nog 48 procent en dat was alweer iets minder dan in 2014 (48,5 procent).

VAAK GEHOORDE verontschuldigingen zijn: ‘het maakt toch niet uit’ of ‘ik weet niets van de gemeentepolitiek af’. Slappe excuses. Het maakt wél uit welke partijen samen de wethouders gaan leveren. Zij bepalen in hoge mate het beleid voor de komende vier jaar. En uiteraard is ook de raad zelf van belang als controlerend orgaan.

Democratie

IEDEREEN DIE DAT WIL, kan de lokale politiek volgen via de media. Maar je moet er wel een beetje moeite voor doen. Democratie vereist dat het ‘demos’ (volk) meedoet. Dat zovelen níet meedoen, vormt een direct gevaar voor het politieke bestel omdat het de legitimiteit ervan ondergraaft. Er treedt straks immers een raad aan die nog niet eens de helft van de stad vertegenwoordigt.

DUIDELIJK IS dat hier iets moet gebeuren. Terecht heeft minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken een onderzoek aangekondigd. Maar voor Den Haag zelf is het, als stad van Vrede en Recht en als bakermat van de Nederlandse democratie, ook zaak om zich te beraden. Nog meer desinteresse, nog meer afhakers kunnen we ons niet permitteren.

VOOR NU zullen we het ermee moeten doen. Grote verschuivingen geeft de Haagse uitslag niet te zien. Er zijn geen grote winnaars, behalve misschien D66 met twee extra zetels. Dat maakt dat de kans op het voortzetten van de huidige coalitie – VVD, GroenLinks, PvdA en CDA handhaven zich – reëel is.

Zuur

DAT IS ZUUR voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Deze partij hoopte op een forse winst en dus macht. Het bleef bij één zetel, waarmee ze net de grootste zijn, maar te weinig gewicht in de schaal lijken te leggen om de zittende coalitie uit elkaar te kunnen spelen. De lage opkomst is niet gunstig geweest voor De Mos en de zijnen. Maar ook het nog altijd niet afgeronde justitiële onderzoek wegens corruptie en ambtsmisbruik kan een rol hebben gespeeld. Door de tergende traagheid van het Openbaar Ministerie hangt deze zaak of niet-zaak nu al tweeënhalf jaar als donkere wolk boven het lichte IJspaleis.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van