Zege Hart voor Den Haag, maar het is geen triomf

Hart voor Den Haag/Groep de Mos blijft de grootste partij in de gemeenteraad, maar de verkiezingszege voelt niet als triomf. D66 viert haar tweede plaats daarentegen als een overwinning.

Door

De gemeenteraadsverkiezingen hebben ditmaal niet voor een aardverschuiving gezorgd, zoals de zegetocht van Richard de Mos en de zijnen dat vier jaar geleden deed. Hart voor Den Haag komt uit op negen zetels, één zetel winst. Dat zijn niet de vijftien zetels waar De Mos op mikte, noch de twaalf waarmee hij vooraf zei tevreden te zijn.

Hoe anders is de sfeer in het kamp van D66. Daar werd de voorlopige uitslag woensdagavond met gejuich onthaald. De partij van Robert van Asten mag zich rijk rekenen met acht zetels, twee meer dan vier jaar geleden. Ook de andere collegepartijen – VVD, GroenLinks, CDA en PvdA – handhaven hun zetels. Ondanks de sombere verwachtingen lijkt het CDA weinig last te hebben van de landelijke beslommeringen.

Klappen

De klappen vallen in andere hoeken. De Haagse Stadspartij ziet haar aandeel verschrompelen tot één zetel, een grote teleurstelling. Ook de PVV is in mineur. Nadat de partij vier jaar geleden al een flinke opdoffer kreeg, zakt zij verder weg naar één zetel. Verder zal nieuwkomer Denk een dubbel gevoel overhouden aan hun intrede in de gemeenteraad. De partij krijgt twee zetels, waar de partij minstens drie had gewild.

Misschien komt die derde zetel er alsnog. Maandag stel het centraal stembureau de uitslag definitief vast. De komende dagen worden de voorkeursstemmen geteld. Eventuele telfouten die er woensdagavond en -nacht zijn ingeslopen, worden er dan alsnog uitgehaald. Volgens de berekeningen van oud-raadslid David Rietveld maakt Denk kans op een restzetel, die ten koste zou gaan van Hart voor Den Haag. In dat geval zouden de partij van De Mos en D66 dus op gelijke voet komen: acht zetels.

Forum

Behalve Denk maakt ook Forum voor Democratie zijn intrede in de gemeenteraad. De partij van Thierry Baudet, die met Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren een bekende lijsttrekker had, kreeg 2,1 procent van de stemmen. Het lijkt nét genoeg voor een zetel.

In de nacht sprak De Mos zijn aanhang, verzameld in café Luden, monter toe. “We zijn gewoon de grootste gebleven.”

Dit artikel is donderdagochtend geüpdatet met de telling van alle stemmen.

Standaardportret
Bekijk meer van