Op campagnerally van De Mos rekent iedereen weer op vrijspraak
Aan de vooravond van het hoger beroep tegen de vrijspraak van Richard de Mos trapt zijn partij de verkiezingscampagne af. “Het gerechtshof zal de kers op de fiascotaart zetten.”
“Onze partij is springlevend!” Met rookmachines en confettikanonnen is Richard de Mos op het podium onthaald, waar hij wordt toegejuicht door een volle zaal. ‘De Mos 2026’, leest een bordje op de katheder, als ware hij een Amerikaanse presidentskandidaat. “Eind vorig jaar heb ik serieus overwogen te stoppen,” erkent de leider van Hart voor Den Haag in zijn toespraak. “Maar ik heb besloten dat ik deze partij in 2026 naar een monsterzege ga leiden. Andere partijen zullen ons genadebrood moeten eten.”
De verkiezingen zijn nog ver weg, maar in De Uithof trapt Hart voor Den Haag alvast de campagne af. Niet toevallig vindt de ‘rally’ plaats aan de vooravond van de tweede ronde van de strafzaak tegen De Mos, partijgenoot Rachid Guernaoui en vijf partijdonateurs. Zij werden vorig jaar op alle punten vrijgesproken van omkoping, maar het Openbaar Ministerie (OM) is in hoger beroep gegaan.
Het OM vertoont sadistische trekjes
De Mos, die vanavond vooraf is gegaan door sprekers als Fortuyn-vertrouweling Marco Pastors, advocaat Peter Plasman en columnist Jan Dijkgraaf, haalt nog maar eens uit naar de ‘knotsgekke’ zaak. “Het OM zegt scherpere keuzes te willen maken. Toch wordt het hele circus opnieuw opgetuigd.”
Partijgiften
Dat ‘circus’ vangt komende dinsdag aan in het Paleis van Justitie in Den Haag. Tijdens zes zittingen buigt het gerechtshof zich drie weken lang over de omvangrijke corruptiezaak. Het OM blijft erbij dat vijf ondernemers met donaties van opgeteld een ton de toenmalige wethouders De Mos en Guernaoui hebben omgekocht. In ruil voor partijgiften zouden de bestuurders hun sponsoren hebben voorgetrokken.
Wel is de aanklacht uitgekleed. Het OM heeft de verdenkingen van meineed en deelname aan een criminele organisatie laten vallen. Op de regiezitting van afgelopen oktober erkende advocaat-generaal Koos Plooij, aanklager in het hoger beroep, dat de term ‘criminele organisatie’ een verkeerde lading op de zaak heeft gelegd, al zou het ‘juridisch-technisch’ wel kloppen.
Op de partijbijeenkomst kunnen ze het OM niet meer luchten of zien. De druppel is een recent interview in EW Magazine, waarin topman Rinus Otte zegt dat het aftreden van de wethouders na de invallen van de rijksrecherche ‘voor ons helemaal niet had gehoeven’. “Het OM vertoont sadistische trekjes,” aldus De Mos.
Ondanks de vrijspraak kleeft het label ‘corrupt’ nog aan de partijleider. Dat ondervond hij onlangs, toen hij zich wilde inschrijven als bestuurder van een stichting. De Mos blijkt nog te boek te staan als corruptierisico. “Met de grootste moeite kon ik de notaris ervan overtuigen dat ik geen gangster ben.”
Vandaar dat de partij deze avond het protestnummer Vrijgesproken lanceert, inclusief gelikte videoclip. Raadslid Jelle Meinesz schreef het op de melodie van Stan van de Amerikaanse rapper Eminem. De Mos zelf rapt ook een stukje. Om de boodschap te onderstrepen, loopt Hart voor Den Haag komende dinsdagochtend een protestmars naar het Paleis van Justitie.
Ondertussen gaat de partij met de pet rond. Loterijen, de verkoop van groen-gele sjaaltjes en zelfs een exclusieve sneakerlijn (naar voorbeeld van Donald Trump) moeten de campagnekas spekken. Aanwezigen worden opgeroepen te doneren voor de advocatenrekening. Volgende week staat alweer een ‘exclusief netwerk- en fundraisediner’ op de agenda, waar de pas ontslagen Ajax-coach Maurice Steijn de opvallendste spreker is.
Zwaargewicht
Ook het OM zet een tandje bij. Na de vernietigende vrijspraak heeft het met aanklager Plooij een zwaargewicht in stelling gebracht. Hij zal het hof ervan proberen te overtuigen dat het vonnis juridisch rammelt. Volgens de Rotterdamse rechtbank kan niet worden vastgesteld dat De Mos en Guernaoui zelf hebben geprofiteerd van donaties aan de partijkas. Noch bespeurde ze kwade intenties bij de donerende ondernemers. Van omkoping is alleen sprake als het causale verband tussen gift en tegenprestatie klip en klaar is, oordeelde zij.
Het hof gaat zich focussen op de pijnpunten en die zitten vooral bij het OM
Daarmee legt de rechtbank de lat voor omkoping te hoog, meent het OM. Geeft een ambtenaar een donateur een voorkeurspositie, dan is dat ‘in beginsel strafbare omkoping’. Zo’n voordeel hoeft niet eens ‘evident of exclusief’ te zijn, zoals het vonnis stelt. Volgens het OM is de Rotterdamse rechtbank veel te losjes omgesprongen met wetgeving en jurisprudentie. Het vonnis zou uit de pas lopen met internationale afspraken over corruptiebestrijding.
En dus wordt het proces dunnetjes overgedaan. Al verwacht advocaat Plasman een ander verloop. “Het hof gaat zich focussen op de pijnpunten,” zegt hij op het podium. “Dat kan wat ons betreft kort zijn, want wij hebben er weinig. De pijnpunten zitten vooral bij het OM.” Over de uitkomst van het hoger beroep klinkt in De Uithof geen twijfel: andermaal vrijspraak. “Een jaar geleden voorspelde ik op dit podium een fiasco voor het OM,” memoreert Plasman. “Nou, de Rotterdamse rechtbank heeft een fiascotaart geserveerd. Het is aan het Haagse gerechtshof om de kers erop te zetten.”
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.