Welstand nu toch akkoord met cultuurgebouw

Het was een extreem zware bevalling, maar de Haagse welstandscommissie heeft uiteindelijk het ontwerp voor het nieuwe cultuurpaleis op het Spuiplein goedgekeurd.

Door

De Haagse welstandscommissie is definitief akkoord gegaan met het bouwplan voor het Onderwijs- en Cultuurcentrum (OCC). “Het gebouw is enorm verbeterd,” zei commissievoorzitter Jaap van den Bout woensdagavond.

Het akkoord volgde na vijf eerdere behandelingen van deelaspecten van het bouwplan en zestien rondes van ‘collegiaal overleg’ tussen de commissie en de architecten Patrick Fransen en Jo Coenen.

Opmerkelijk is dat het finale oordeel van de commissie komt op een moment dat de bouw al in volle gang is. Van den Bout erkende dat het een uitzonderlijk proces is geweest. Maar het is volgens hem dan ook een ‘zeer gecompliceerd bouwplan’.

Motie Rogier

De actiegroepen SOS Den Haag en Dooievaar+, kritische volgers van het plan, vinden, anders dan Van den Bout, dat zowel de procedures als politieke afspraken met voeten zijn getreden. Normaal gesproken moet de welstandscommissie zijn goedkeuring hechten aan een bouwplan voordat de bouwvergunning (omgevingsvergunning) wordt verleend.

In dit geval is een vergunning afgegeven en later verschillende keren gewijzigd. Dit gebeurde zonder welstandsfiat. Dat klemt volgens de architecten Peter Drijver en Joop ten Velden (van SOS en Dooievaar) des te meer omdat de gemeenteraad eerder een motie aannam van CDA’er Michel Rogier, waarin het belang van de welstandstoets nog eens werd onderstreept.

Warme uitstraling

De architecten Fransen en Thomas Offermans (namens Coenen) gaven woensdagavond een uitgebreide toelichting. Deze maakte indruk op de commissie. Veel interieur-ontwerpen zijn nu klaar en tonen fraaie ruimten ‘met en warme uitstraling’, zoals een van de commissieleden opmerkte.

Ook de mededeling dat er bij de afwerking van de gevels naast beton en stucwerk ook natuursteen (muschelkalk) zal worden toegepast, viel in goede aarde.

Een deel van de gevelbekleding van het OCC wordt uitgevoerd in natuursteen (muschelkalk).

De mening van Drijver dat het ontwerp is ‘verschraald’ ten opzichte van de eerste (bekroonde) versie, deelde de commissie niet.

Gevelkolommen van OCC

Ook het twistpunt van de gevelkolommen bleek woensdagavond opeens opgelost. Eerder had de commissie geconstateerd dat de kolommen, die zeer bepalend zijn voor het uiterlijk van het OCC, anders (en slechter) zijn uitgevoerd, dan ze waren getekend.

Maar dat alles bleek, volgens Van den Bout, te berusten op een ‘misverstand’. Hij gaf geen nadere uitleg. Vast staat wel dat het oorspronkelijke ontwerp te rank was om uitgevoerd te kunnen worden.

Het OCC wordt de thuisbasis voor het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. Het complex moet in de zomer van 2021 klaar zijn.

 

Standaardportret
Bekijk meer van