Vuurtoren Kijkduin keert terug in de vorm van theepot

Badplaats Kijkduin ondergaat een ingrijpende metamorfose. Ook de vuurtoren keert in een nieuwe gedaante terug. Als het aan de projectontwikkelaar ligt in de vorm van een theepot.

Door

VVD-raadslid Chris van der Helm windt zich in de pers en op sociale media op over het ontwerp van de nieuwe vuurtoren. ‘De ontwikkelaar wil een soort kermisattractie van de vuurtoren maken, een of andere koffiepot,’ zegt hij in een filmpje op Twitter. ‘En die hoort wat de VVD betreft thuis in het sprookjesbos van de Efteling, niet hier in Kijkduin.’

Van der Helm is niet de enige die het ontwerp van projectontwikkelaar FRED een aanfluiting vindt. Ook buurtbewoners en Groep de Mos hebben al laten weten niets in de theepottoren te zien. In eerdere schetsen van het nieuwe Kijkduin kwam de theepot niet voor. ‘Alleen de vuurtoren op het Deltaplein en het schip aan de boulevard zullen de herinnering aan vervlogen tijden levend houden,’ stond er twee jaar geleden nog in de brochure. Bij een recente presentatie werden bewoners daarom verrast.

 

Behalve een gouden handgreep, deksel en tuit krijgt de toren een friettent op de begane grond

Friettent Kijkduin

De nieuwe vuurtoren is een ontwerp van designbureau Studio Job. Behalve een gouden handgreep, deksel en tuit krijgt de toren een friettent op de begane grond. Ontwikkelaar FRED is ook eigenaar van de vuurtoren, die al jaren niet meer die functie heeft. Wie alvast wil zien hoe Kijkduin er straks uitziet, kan rondkijken op de speciale VR-website.

De transformatie van de badplaats verloopt niet zonder slag of stoot. Veel ondernemers op de boulevard en vooral in de promenade hebben hun zaak moeten sluiten omdat de bezoekersaantallen fiks tegenvallen, sinds de verbouwing is begonnen.

Het gros heeft (nog) geen overeenkomst met de ontwikkelaar om terug te keren in het nieuwe Kijkduin. Deze herfst hief de promotiestichting van de badplaats zichzelf op, nadat de gemeente de subsidiekraan had dichtgedraaid. Veel ondernemers hadden de stichting  uit ontevredenheid al de rug toegekeerd. Over anderhalf jaar wordt naar verwachting het eerste deel van het nieuwe Kijkduin opgeleverd.

Standaardportret
Bekijk meer van