Veteranendag: parachutisten boven de Hofvijver

Den Haag is zaterdag weer het decor voor de jaarlijkse Veteranendag. De Binnenhof-renovatie zorgt wel voor aanpassingen. Vrijdag landen parachutisten in de Hofvijver.

Door

De officiële opening en medaille-uitreiking verhuizen van de Ridderzaal en het Binnenhof naar de Koninklijke Schouwburg en het Lange Voorhout. ‘Daar, voor museum Escher in het Paleis, krijgen zo’n zeventig veteranen hun medaille opgespeld voor hun recente inzet,’ meldt de organisatie. Vrijdag is er al een ‘opwarmer’. Meerdere parachutisten springen rond 13.00 uur af boven de Hofvijver om vervolgens te landen in het water.

Het pièce de résistance van de dag, die voor de achttiende keer wordt gehouden, is het defilé (zaterdag vanaf 13.00 uur) dat op de Kneuterdijk wordt afgenomen door koning Willem-Alexander. Talloze eenheden marcheren mee, evenals militaire en burgerlijke muziekkorpsen. Er zijn zo’n vierduizend deelnemers. Vlak voor het defilé is er een fly-over van oude en nieuwe vliegtuigen.

Kampement op Malieveld   

Het Malieveld verandert zoals gebruikelijk in een militair kampement. Hier worden de deelnemende veteranen opgevangen. Een nieuw onderdeel is de feestelijke terugkeer van de detachementen op het Malieveld, tussen 14.00 en 15.00 uur. Ze marcheren dan over de speciaal geslagen baileybrug (even uit de pas!) het terrein op. Vanaf de brug heet acteur Eric Corton alle onderdelen welkom. Het geheel wordt omlijst met muziek van de Fanfare ‘Bereden Wapens’, van DJ Ron Beusker en van zangeres Ingrid van den Nieuwenhuizen. Daarnaast zijn er vele presentaties en staan er voer- en vliegtuigen opgesteld. Aan het einde van de dag is er een feest met live muziek en een drankje.

Veel Afsluitingen

Een groot deel van de binnenstad is zaterdag afgesloten voor verkeer. Ook zijn er parkeergarages gesloten. De straten waar het defilé passeert zijn van 9.00 tot uiterlijk 16.00 uur afgesloten voor al het verkeer. Dit geldt ook voor een ruim gebied hieromheen. De route van het defilé loopt vanaf het Malieveld over de Koningskade, via het Korte en Lange Voorhout naar de Kneuterdijk. Verder via het Buitenhof, de Hofweg, het Spui, de Kalvermarkt, de Fluwelen Burgwal, de Herengracht, de Prinsessegracht en via de Bosbrug weer terug naar het Malieveld. Bestemmingsverkeer kan het afgesloten gebied tot 9.00 uur inrijden en tot 10.00 uur uitrijden via Spui, Kalvermarkt, Fluwelen Burgwal, Herengracht via Bezuidenhoutseweg het centrum verlaten. Op een aantal plekken komen er oversteekplaatsen voor voetgangers.

Openbaar vervoer

Op 24 juni rijdt er tot 18.00 uur geen openbaar vervoer in het centrum. De trams 1, 9, 15, 16 en 17 en de bussen 20, 22, 24 en 28 rijden een andere route. Tussen 9.50 en 15.10 uur rijdt lijn 9 niet over de Bosbrug.

Meer informatie: Website van de Nederlandse Veteranendag, www.bereikbarestad.denhaag.nl www.htm.net.

 

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van