Veteranendag: Acht muziekkorpsen op het Malieveld
Veteranendag, zaterdag, omvat dit jaar behalve het gebruikelijke defilé en de activiteiten op het Malieveld ook een ‘taptoe’. Aan dit avondconcert op het Binnenhof nemen acht militaire muziekkorpsen deel.
“We vieren dit jaar het tweehonderdjarig bestaan van de militaire muziek,” zegt Thijs van Leeuwen, expert op het gebied van het militair ceremonieel. “Er zijn na de opschorting van de dienstplicht in 1991 vele reorganisaties van de muziekkorpsen geweest. Maar de afgelopen jaren zijn door particuliere initiatieven verschillende korpsen weer opgericht als reünisten- of vrijwillig orkest. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de oude uniformen en ceremoniële tenues. Deze korpsen worden door Defensie erkend. Dat is goed, want hiermee wordt tevens de traditie en historie van de huidige en voormalige regimenten eer aan gedaan.”
De taptoe wordt gehouden op initiatief van de International Military Music Society (IMMS), een vereniging van liefhebbers van de militaire muziek. Van Leeuwen: “Deelnemers zijn alle door Defensie erkende reünisten- en vrijwillige muziekkorpsen. Het is een uniek evenement, want het is nog niet eerder voorgekomen dat deze korpsen gezamenlijk op één evenement te zien en te horen zijn.”
Openingsfanfare
Het programma van Taptoe Binnenhof is opgebouwd uit de traditionele elementen als openingsfanfare, finale met koraal, taptoesignaal en volkslied. Daarnaast zijn er individuele optredens van de diverse orkesten en een gezamenlijk massaal optreden van de tamboerkorpsen.
Deelnemers zijn alle door Defensie erkende reünisten- en vrijwillige muziekkorpsen.
De deelnemende korpsen zijn: Traditioneel Jachthoornkorps Garde Jagers, Traditioneel Tamboerkorps Garde Grenadiers, Historisch Tamboerkorps Koninklijke Marechaussee, Vrijwillig Fanfarekorps der Genie, Reünie-orkest der Artillerie, Vrijwillig Muziek- en Tamboerkorps van de Verbindingsdienst, Reünie-orkest Regiment van Heutsz en de Dutch Military Pipes and Drums ‘Falcon Guards’.
Het Binnenhof is zaterdagavond in principe vrij toegankelijk, maar er geldt wel een maximaal aantal bezoekers. Er is een beperkt aantal staanplaatsen langs de dranghekken tussen de tribunes. Wie zeker wil zijn van toegang en een zitplaats kan kaarten bestellen via www.eventbrite.nl. De taptoe op het Binnenhof begint om 20.00 uur.
Autoverkeer en parkeren
In verband met Veteranendag is zaterdag tussen 09.00 en 16.00 uur een groot deel van de binnenstad afgesloten voor autoverkeer.
Het gaat om de wegen waar het defilé (vanaf 13.00 uur) overheen trekt en een ruim gebied daaromheen. De route van het defilé loopt vanaf het Malieveld over de Koningskade, via het Korte en Lange Voorhout naar de Kneuterdijk. En dan terug via het Buitenhof, de Hofweg, Kalvermarkt, Fluwelen Burgwal, Herengracht en Prinsessegracht.
De parkeergarages Malieveld, Muzenplein, Plein en Museumkwartier zijn zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur niet bereikbaar. Parkeren op de route van het defilé is verboden vanaf 06.00 uur. Er is een wegsleepregeling van kracht.
OV op Veteranendag
Veteranendag heeft ook invloed op de dienstregeling van de HTM. Tussen 11.00 en 18.00 uur rijden de tramlijnen 1, 9, 15, 16 en 17 en de buslijnen 20, 22, 24 en 28 een andere route dan gebruikelijk.
Zo wordt de route van lijn 1 (Delft – Scheveningen) in twee delen gesplitst. De tram rijdt tussen Delft en het Centraal Station (CS) en tussen de Javastraat en Scheveningen. Het tussenliggende gedeelte, in de binnenstad, komt te vervallen. De routes van de lijnen 9 en 15 worden ingekort. Deze rijden vanaf Vrederust (lijn 9) en Nootdorp (lijn 15) tot het Centraal Station. Het gedeelte van lijn 9 tussen CS en Scheveningen wordt zaterdagmiddag overgenomen door de extra bus 69.
De buslijnen 22, 24 en 28 rijden een omleiding tussen de haltes CS en Mauritskade.
Meer informatie: www.veteranendag.nl en www.htm.nl