Garage Apeldoornselaan gaat toch weer open

De automatische parkeerkelder in Rustenburg-Oostbroek hoeft niet definitief dicht. Het college doet een voorstel aan de gemeenteraad om in te stemmen met een investering van 4,6 miljoen euro.

Door

Dit blijkt uit een brief van het stadsbestuur. Vlak voor de jaarwisseling kwam het nieuws naar buiten dat de garage onder de Apeldoornselaan per 4 januari 2022 zou sluiten omdat de gemeente geen geld heeft voor het noodzakelijke onderhoud aan de Volautomatische Autoberging (VAB) met plek voor ruim honderd auto’s. De voorziening ligt in de buurt Oostbroek-Noord, waar de aangekondigde sluiting veel losmaakte; het zou de toch al grote parkeerproblematiek in de wijk alleen nog maar verergeren.

Nu komt wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) dus alsnog met een oplossing op de proppen: een bedrag van 4,6 miljoen euro. Volgens het college van B en W is dit een ‘rendabele investering’. Met dit geld kan de gemeente de garage de broodnodige opknapbeurt geven. Ook kan hiermee een nieuwe brandblusinstallatie worden gefinancierd. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel, kunnen zo’n 120 buurtbewoners hun auto weer onder de Apeldoornselaan parkeren. Vermoedelijk heropent de garage dan later dit jaar.

De garage en de Randstadrail

De VAB werd in 2006 voor bijna 7 miljoen euro aangelegd vanwege de toenemende parkeerproblemen in Rustenburg-Oostbroek. In dat jaar verdween parkeerruimte op de Apeldoornselaan door de komst van de Randstadrail. De gemeente koos toen voor een gerobotiseerde garage voor abonnementhouders. Zij zetten de auto op een lift, waarna die automatisch ondergronds wordt geparkeerd.

Een VAB neemt minder ruimte in beslag dan een ‘gewone’ parkeergarage. Maar na vijftien jaar wordt onderhoud steeds lastiger, de automatische systemen zijn dan aan vervanging toe. Om te voorkomen dat dit probleem zich over vijftien jaar weer voordoet, legt de gemeente vanaf nu elk jaar 367.000 euro opzij. Uit dit potje moet de volgende opknapbeurt gefinancierd worden.

Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 27 januari 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van