Fietsenstalling Den Haag Centraal gaat ruim jaar dicht

De ondergrondse fietsenstalling van station Den Haag Centraal gaat vanaf oktober ruim een jaar dicht. Reden zijn de bouwwerkzaamheden aan twee woontorens.

Door

De fietsenstalling, gelegen onder het Koningin Julianaplein, kortweg KJ-plein, sluit op 1 oktober voor het publiek. In december 2024 gaat een deel van de stalling weer open, meldt de gemeente.

Reden is de nieuwbouw die op het plein komt. Al jaren liggen er plannen voor twee aaneengesloten woontorens met een ‘stadshal’ pal voor het station, maar de bouw kwam steeds niet van de grond. Na de nodige vertraging zei ontwikkelaarscombinatie OCKJ financieel niet meer uit te kunnen. Hierdoor is het plein al zes jaar een – intussen overwoekerde – bouwput. In de contracten was geen bouwplicht opgenomen.

In februari koos de gemeente eieren voor haar geld. Zowel de gemeente als de ontwikkelaar leggen 3 miljoen euro extra in om de bouw vlot te trekken. De bouw gaat dit najaar eindelijk beginnen.

Niet veilig

Dat de fietsenstalling vanwege de bouwwerkzaamheden tijdelijk dicht moet, was eerder al aangekondigd. Het is niet veilig om de stalling open te houden, verklaarde het stadsbestuur destijds.

Vanaf oktober kunnen fietsers uitwijken naar de twee stallingen aan weerszijden van het station: de ‘fietsflat’ in de Rijnstraat en de stalling in de Anna van Buerenstraat. Voor ov-fietsen kunnen mensen weer terecht in de ondergrondse stalling op de rechterhoek van het treinstation.

De Haagse fietsenstalling, die in de zomer van 2020 is geopend, behoort tot de grootste ter wereld. Onder het KJ-plein is plek voor ruim achtduizend fietsen. Het project viel flink duurder uit dan voorzien. De aanleg heeft zo’n 42 miljoen euro gekost, 5,5 miljoen euro meer dan begroot. De gemeente bekostigde hiervan de helft.

Standaardportret
Bekijk meer van