Van Aartsen voorzitter Nationale Theater

Jozias van Aartsen zit niet stil na zijn waarnemend burgemeesterschap in Amsterdam. Hij wordt voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nationale Theater in Den Haag.

Door

Jozias van Aartsen, oud-burgemeester van Den Haag, wordt per 1 januari 2019 voorzitter van de Raad van Toezicht van Het Nationale Theater in Den Haag. Van Aartsen volgt in die functie Mondriaan-directeur Pierre Heijnen op.

“Ik zie dit als een mooi, nieuw avontuur”, zegt Van Aartsen (70) in een eerste reactie. “Het Nationale Theater is van grote waarde voor cultureel Den Haag. Enerzijds een nieuwe, jonge organisatie door de fusie. Anderzijds een zeer ervaren theaterinstituut dat er alles aan doet om een zo breed mogelijk programma aan te bieden in de stad en in het land. Het Nationale Theater is geworteld in deze stad en maakt verhalen voor iedereen. Dat spreekt mij als oud-burgemeester en inwoner van Den Haag erg aan.”

Grootste gezelschap

Het Nationale Theater ontstond begin 2017 en is het resultaat van een fusie tussen de Koninklijke Schouwburg, het Nationale Toneel, NTjong en Theater aan het Spui. Het is het grootste reizende toneelgezelschap van Nederland en beheert drie theaters in Den Haag. Scheidend voorzitter Pierre Heijnen blikt positief terug op de fusie. “Het Nationale Theater heeft, zoals we verwachten, zichzelf ook daadwerkelijk nationaal en toonaangevend gepositioneerd. Met veel genoegen draag ik deze parel van Den Haag over in de uitstekende handen van onze voormalige burgemeester.”

Bestuurlijke zwaargewicht

VVD’er Jozias van Aartsen geldt als een politiek-bestuurlijke zwaargewicht. Hij was tussen 2008 en 2017 burgemeester van Den Haag. Daarna trad hij op als ‘brandweerman’. Eerst was hij van april tot december 2017 waarnemend commissaris van de Koning in Drenthe, nadat PvdA’er Jacques Tichelaar wegens belangenverstrengeling moest opstappen. Daarna trad hij vanaf eind 2017 tot medio juli van dit jaar op als waarnemend burgemeester van Amsterdam, na het overlijden van PvdA’er Eberhard van der Laan.

Voor zijn burgemeesterschap was Van Aartsen onder meer minister van Buitenlandse Zaken en politiek leider van de VVD. De theatersector is hem niet onbekend. Van 1990 tot 1994 was hij voorzitter van theatergezelschap Stella in Den Haag. De Raad van Toezicht, waar hij nu voorzitter van wordt, controleert de directie van het Nationale Theater en heeft ook een adviserende rol.

Standaardportret
Bekijk meer van