Uitstel besluit Eschermuseum na kritiek raad

De gemeenteraad neemt voorlopig geen besluit over de stichting van een nieuw Eschermuseum. Er zijn nog te veel vragen.

Door

Dat bleek vorige week in een commissievergadering. Op tafel lag het voorstel van B en W om 3,2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het maken van een ontwerp voor de verbouwing van de voormalige Amerikaanse ambassade tot Eschermuseum. De collectie zit nu nog in het paleisje verderop aan het Lange Voorhout. Om een groei naar 300.000 bezoekers per jaar mogelijk te maken, is een groter gebouw nodig.

De verhuizing naar de ‘ambassade’ staat in het coalitieakkoord, dus is er in principe een raadsmeerderheid. Toch toonde alleen D66 zich woensdag (12 juni) enthousiast voorstander. “Er wordt al heel lang over gesproken en nu moeten we stemmen over een voorbereidingskrediet. En dan duurt het nog heel lang,” zei D66’er Van Esch, nadat anderen suggereerden dat er een overhaast besluit dreigde te worden genomen. Maar er bleken toch heel veel twijfels te bestaan, ook bij de coalitiepartijen. Lisa van de Voort van GroenLinks zei ‘in principe positief’ te zijn, maar wilde dat het ‘publieke belang’ van de investering nader uiteen wordt gezet. Die laatste wens leefde ook bij veel oppositiepartijen; het is een les die de raadsleden zeggen te hebben geleerd van de enquête naar de bouw van Amare.

PvdA’er Ab Waasdorp sprak van een ‘duidelijke verbetering van het Museumkwartier’, maar vroeg tegelijk aandacht voor de huidige gebruiker van se ambassade, kunstinstelling West Den Haag. “Kan West niet naar het paleis? Wat gaan we überhaupt doen met dat gebouw?” zei hij.

Uit het gips

Die vraag sloot aan bij een avond tevoren bij West gehouden discussiebijeenkomst. Debatleider en DHC-columnist Christiaan Weijts zei daar dat het gebouw van architect Marcel Breuer hem in 2018 deed denken ‘aan een been dat uit het gips komt’. Hij doelde op het vertrek van de Amerikanen en de komst van kunstcentrum West. West heeft samen met adviesbureau Blueyard een ‘visiedocument’ opgesteld. Daarin staat onder meer over het Museumkwartier: ‘Het is nadrukkelijk de bedoeling dat er niet alleen ruimte is voor Oude Meesters, maar ook voor Nieuwe Helden die nog altijd zorgen voor tegengeluid, inspiratie en schoonheid’. Voor al die dingen zou West kunnen zorgen. Aangezien uiteindelijk een meerderheid van de raad door lijkt te willen pakken met het museumplan, mikken West en haar sympathisanten nu op medegebruik van het museumgebouw of een andere plek in het Museumkwartier. Maar geen woord daarover in het nu voorliggende raadsvoorstel over het nieuwe Eschermuseum. Niet alleen de PvdA, maar ook andere partijen vielen daarover.

Met stevige tegenzin

Al met al zag wethouder Saskia Bruines (D66, cultuur) zich gedwongen het voorstel terug te nemen. Met stevige tegenzin. “Ik baal hiervan, want ik wil tempo maken,” zei ze. En enigszins verongelijkt wees ze erop dat ze met haar ambtenaren nu juist de lessen van Amare in de praktijk had gebracht (het voorstel bevat een tijdslijn met vele momenten waarop de raad nog terug kan, bijvoorbeeld). Bruines zal het voorstel aanpassen en de vele gestelde vragen beantwoorden. Dat betekent dat het donderdag (20 juni) niet meer op de agenda staat van de gemeenteraad. Een besluit volgt nu op zijn vroegst in september.

 

Standaardportret
Bekijk meer van