Tweede Kamer krijgt glazen paviljoen op Hofplaats als nieuwe ingang

De Tweede Kamer krijgt een nieuwe, ondergrondse publieksingang op de Hofplaats. Bovengronds komt een glazen paviljoen te staan.

Door

De kuil is een paviljoen geworden. Vooralsnog is iedereen te spreken over het ontwerp voor een nieuwe publieksentree voor de Tweede Kamer. Het was hangen en wurgen. De irritaties liepen opnieuw hoog op. De renovatie van het Binnenhof werd al geplaagd door allerlei interne conflicten, variërend van dwarsliggende Kamervoorzitters tot totaal gefrustreerde architecten.

Maar toen kwam er twee jaar geleden nog gedoe met de gemeente Den Haag bij. Laat in het proces breidde het Rijksvastgoedbedrijf het project uit. Er diende een nieuwe publieksingang van de Tweede Kamer te komen midden op de Hofplaats. Het eerste ontwerp toonde een soort berenkuil: een open toegang met een rondlopende trap naar een ondergronds toegangsgebied. Onacceptabel, oordeel de gemeente, vooral wegens de veiligheid.

Impressie van het nieuwe entreegebied. | Beeld: RVB

Sindsdien is er koortsachtig overleg geweest. Daarin was een hoofdrol weggelegd voor de 81-jarige bouwmeester Pi de Bruijn. Hij werd er na een vorige crisis bijgehaald als supervisor van de renovatie van de door hem in 1992 gerealiseerde nieuwe Tweede Kamer en de Statenpassage, een correctie van een pijnlijke misstap van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Dat was het hele proces namelijk begonnen zonder De Bruijn zelfs maar te raadplegen. Zeer ongebruikelijk als een ontwerp van een nog levende architect wordt aangepast. Maar nu ging het beter. De Bruijn en het RVB namen hun verlies en kwamen met een nieuw ontwerp voor de ingang waarover ook is overlegd met de Haagse welstandscommissie.

 

Het is een waardige publieksentree, die transparant, duurzaam en toegankelijk is voor al onze bezoekers
Vera Bergkamp, voorzitter Tweede Kamer

 

Hugo de Jonge presenteerde het voorlopig ontwerp maandag in de gedeeltelijk onttakelde Statenpassage. De ‘leeuwenkuil’ op de Hofplaats is vervangen door een glazen paviljoen met een groen dak. Het verleent toegang tot brede trappen en liften naar een ondergronds toegangsgebied. “Ik vind het heel mooi dat hierdoor juist de Statenpassage een plek van ontmoeting kan worden voor publiek, politiek en pers,” zei De Jonge.

Meer bezoekers verwacht

Ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp toonde zich tevreden. Zij wees erop dat het aantal bezoekers van de Kamer naar verwachting groeit van 300.000 naar 500.000 per jaar. “Daar hoort een waardige publieksentree bij, die transparant, duurzaam en toegankelijk is voor al onze bezoekers. En tegelijk veilig is voor iedereen die in de Tweede Kamer werkt.”

Wethouder Saskia Bruines (D66, binnenstad) noemde het ontwerp ‘een echte blikvanger’. Het door De Bruijn ontworpen paviljoen komt te liggen tussen perken met begroeiing, naar ontwerp van de landschapsarchitecten Karres & Brands.

Impressie van de nieuwe Kameringang op de Hofplaats. | Beeld: RVB

De eigenlijke ingang ligt in een ruim ondergronds gebied, van waaruit weer trappen en liften omhoog gaan naar de Statenpassage en de publieke tribune van de Tweede Kamer. Van de rij kastanjebomen langs de Hofweg sneuvelen er twee, maar elders op het plein worden twee nieuwe bomen geplant. Voor de oude Grondwetsbank is geen plaats meer. Er komt een nieuw, nog te ontwerpen object met daarop de tekst van Artikel 1 van de Grondwet.

Meer informatie en een animatie van de nieuwe entree vindt u hier.

Standaardportret
Bekijk meer van