Nationale skateboarders gaan in Den Haag trainen

Van twee naar drie. Den Haag krijgt er een nationaal trainingscentrum bij. Werden eerst de zeilers en de beachvolleyballers al naar de Residentie gehaald, binnenkort komen ook de skateboarders.

Door

De RAC Hallen aan de 1e Van der Kunstraat werden tussen 1910 en 1912 gebouwd als Rijks Automobiel Centrale, nu wordt het een skatepark waar de nationale selectie gaat trainen. En dat niet voor zomaar een wedstrijd, want de sport is er in 2020 op de Olympische Spelen in Tokio bij. In het Laakhavengebied moet dus de basis voor toekomstige medailles worden gelegd. Het nieuwe skatepark in de hal moet alleen nog worden afgewerkt, de oplevering is naar verwachting in juni.

“Het zal mijn ongeduld zijn, maar wat mij betreft had het eerder gemogen,” zei wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, sport) tijdens een inspectie vorige week. De bestuurder vindt het zonde dat hij het nieuwe complex niet kan openen, nu hij de politiek na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart gaat verlaten.

De bestemming van de plek waar ooit het onderhoud van auto’s plaatsvond, bleek lange tijd onzeker. In 2009 werden de opgeknapte RAC Hallen (5500 vierkante meter) feestelijk in gebruik genomen. De locatie werd gezien als een van The Industrials, net zoals industriële evenementenlocaties als de Caballero-fabriek en de Fokker Terminal. Maar dat werd nooit een succes en op de locatie was men snel uitgefeest. Later werden de RAC Hallen als opslagplaats verhuurd aan een bakkerijketen, maar die betaalde de huur niet en werd in 2015 uit het pand gezet. In 2016 stond de gemeente zelfs op het punt om het rijksmonument te verkopen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Een miljoen voor skatepark

Pas een jaar geleden werd duidelijk dat de RAC Hallen een skatepark zouden worden. De gemeente trok een miljoen euro uit om het complex daarvoor geschikt te maken. In november kwam de pas opgerichte Skateboard Federatie als huurder in beeld en nu wordt het een nationaal trainingscentrum.

Overigens wil de gemeente het skatepark niet alleen openstellen voor de nationale selectie. Ook jongeren uit Laak en studenten van de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan moeten er gebruik van gaan maken. Wat er met de tweede hal gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Vaststaat dat het voor urban sports (breedtesport) wordt gebruikt.

 

Ik kan niet wachten om hier elke dag te kunnen trainen. Dit park wordt heel vet!
Douwe Macaré (skater)

 

Op die plannen hoeft Douwe Macaré niet te wachten in zijn jacht op een olympisch ticket. De 25-jarige skater uit Vierakker (nabij Zutphen) wil het liefst morgen al van het nieuwe skatepark gebruikmaken. “Ik kan niet wachten om hier elke dag te kunnen trainen,” zegt hij. “Dit park wordt heel vet! Ook al is alles nog niet af, je hebt wel een idee hoe het gaat worden en welke moves je kan uitoefenen. Dit gaat ons zeker helpen om nog beter te worden. Nee, het is zeker niet te makkelijk voor topskateboarders. Er komen obstakels, zoals trappen en relings, die je met hydraulische systemen kan verstellen. Daardoor creëer je elementen die voor alle niveaus geschikt zijn.”

En wat ook helpt: Macaré en zijn teamgenoten hebben nu alles onder één dak. “Ja, voorheen trainde ik overal in Nederland. In Deventer, Utrecht of Arnhem. Het enige nadeel nu is dat ik ervoor moet verhuizen, want anders is het niet te doen. Maar ach, zo erg is dat ook weer niet. Dat heb ik graag voor mij sport over.”

 

 

Douwe Macaré laat zijn klasse zien in de RAC Hallen. | Foto: Arnaud Roelofsz

 

Standaardportret
Bekijk meer van