Schietpartij Herenstraat is voor buurt de druppel: ‘Pak nachtclubs aan’

Na een schietpartij bij een nachtclub willen bewoners van de Herenstraat dat de gemeente ingrijpt. Ze verzoeken de burgemeester alle nachtontheffingen van de uitgaanshoreca in te trekken.

Door

‘Wij zijn het zat!’, schrijft bewonersorganisatie Bewoners Rond het Plein aan de burgemeester. Aanleiding voor de brandbrief is de schietpartij van afgelopen weekeinde. Na een ruzie in de Brazuka Bar werd zaterdagnacht rond half vier een 36-jarige man in zijn been geschoten. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De nachtclub blijft in ieder geval twee weken dicht.

‘Dit is het zoveelste voorbeeld van uitgaansgeweld in een volstrekt verrotte straat met te veel louche horecagelegenheden die de hele nacht open zijn,’ schrijven de bewoners van de Herenstraat, een zijstraatje van het Plein. Al jaren wijzen ze de gemeente op de overlast van de nachtclubs, van harde muziek, illegale terrassen en geschreeuw tot ontlasting in de portieken.

 

De handhavers van de gemeente, als ze er al zijn, werken hooguit tot elf uur
Jeroen Oosterwal, Bewoners Rond het Plein

 

Bewoners hebben zo veel gemeld, maar er wordt niks mee gedaan,” zegt Jeroen Oosterwal, voorzitter van de bewonersvereniging. “We hebben al vaak ingesproken bij de gemeenteraad. Op elke vergunning dienen we zienswijzen in. We zijn zelfs tot de Raad van State gegaan vanwege de terrasvergunningen. We hebben een heel dossier met de gemeente gedeeld, waarop pas na tussenkomst van de ombudsman antwoord kwam. We voelen ons niet serieus genomen.” Menige bewoner voelt zich bovendien onveilig. “De schietpartij heeft er ingehakt.”

Grote toeloop

In de smalle Herenstraat hebben liefst zeven horecazaken een nachtontheffing, waarmee zij in het weekeinde tot vijf uur ’s nachts open mogen blijven. “Daardoor ontstaat diep in de nacht een grote toeloop vanaf het Plein naar de Herenstraat, terwijl het eigenlijk een woonstraat is,” aldus Oosterwal. “De handhavers van de gemeente, als ze er al zijn, werken hooguit tot elf uur. Ook de politie kampt met onderbezetting.”

Tijd dat de burgemeester zich laat gelden, vinden de bewoners. ‘Wij verzoeken u met klem om uw bevoegdheid in te zetten en alle nachtontheffingen in de Herenstraat voor onbepaalde tijd in te trekken,’ schrijven ze. De clubs zouden dan in het weekeinde nog maar tot half drie ’s nachts open mogen blijven. “Juridisch ligt dit vast ingewikkeld, maar de burgemeester heeft die bevoegdheid,” licht Oosterwal toe. “Er moet wel actie worden ondernomen.” De bewoners gaan er ‘sowieso’ van uit dat de Brazuka Bar zijn ontheffing kwijtraakt na het schietincident.

“We gaan graag het gesprek met de bewoners aan,” reageert een woordvoerder van de burgemeester. “We moeten eerst nog de feiten op een rijtje zetten, maar we hebben begrip voor hun zorgen.”

Standaardportret
Bekijk meer van