Rijk bindt in: geen bebouwing in tuin Catshuis

In de tuin van het Catshuis wordt geen tijdelijk onderkomen gebouwd voor het ministerie van Algemene Zaken. De voltallige gemeenteraad was tegen.

Door

Dat het bouwplan niet doorgaat, gonsde al een tijdje. Vrijdag werd het plan officieel begraven door staatssecretaris Raymond Knops (CDA, Binnenlandse Zaken). In een brief aan de Tweede Kamer bevestigt hij dat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) ervan afziet om gedurende de verbouwing van het Binnenhof het departement van premier Mark Rutte onder te brengen op Park Sorghvliet.

 

Het is goed dat het niet tot een juridische procedure heeft hoeven komen
Anne Mulder, wethouder

 

De beoogde komst van een tijdelijk ministerie in de tuin van het Catshuis was tegen het zere been van de gemeenteraad. In juli nam die unaniem een motie aan die wethouder Anne Mulder (VVD, vastgoed) opdroeg de vergunning af te wijzen. Mulder had de raad gewaarschuwd dat er geen juridische grondslagen waren om de vergunning te weigeren, maar daar wilde de raad niet van weten.

‘Het stemt mij tevreden dat het RVB haar vergunningaanvraag intrekt, aangezien het zeer te betwijfelen is of het uitvoeren van de motie en dus het niet verlenen van de vergunning voor de rechter houdbaar was,’ schrijft Mulder aan de raad. ‘Het is goed dat het niet tot een juridische procedure heeft hoeven komen.’

Opgelucht

De wethouder kan dus opgelucht ademhalen. De motie heeft ‘meegewogen’ in het besluit om een streep te halen door het Catshuisplan. Ook was er ‘een aantal nog nader te analyseren aandachtspunten rond de beveiliging’, schrijft Knops. Met de gemeente is nog gekeken naar een alternatieve invulling, maar dat leverde niets op. Ruttes ministerie zal dus elders een onderkomen moeten vinden. Het RVB zegt meerdere alternatieven te hebben.

Het afstel van de komst van de kantoorunit, die onder auspiciën van rijksbouwmeester Floris Alkemade is ontworpen maar door tegenstanders werd afgedankt als ‘kantoorpuist’, heeft wel gevolgen voor de Binnenhofrenovatie. De staatssecretaris zegt te zoeken naar een balans ‘tussen de werkzaamheden van het ministerie en de voortgang van de renovatie’. In december gaat het Binnenhof ruim vijf jaar dicht voor bezoekers, passanten en politici.

Standaardportret
Bekijk meer van