Prinsjesprijzen voor foto, boek en podcast

De jaarlijkse prijzen van het Prinsjesfestival gaan naar fotograaf David van Dam, publicist Wim Voermans en het podcastteam van NRC.   

Door

Fotograaf David van Dam won de PrinsjesFotoprijs 2023 voor de beste politieke foto met een opname van Eric van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, tijdens het asielcrisisberaad op het Binnenhof op 7 juli. Van Dam maakte vanaf de Lange Vijverberg een opname met een telelens van de Trêveszaal, waar Van der Burg te zien is met zijn handen voor zijn gezicht. Het beraad is mislukt en het kabinet gevallen. De jury prees Van Dam voor indringend vastleggen van de spanning en ook van het persoonlijk drama voor Van der Burg, die er juist alles aan had gedaan om de val van het kabinet te voorkomen.

 

De winnende foto van David van Dam.

Aan de prijs zijn een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro verbonden. De jury bestond uit Jan Dirk van der Burg (voorzitter), Anke Truijen (journalist) en Farah Karimi (Eerste Kamerlid voor GroenLinks). Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer,  reikte de prijs donderdagmiddag uit in ‘zijn’ Kamer, die tijdelijk is gehuisvest aan de Kazernestraat in Den Haag.

Liefde voor de Grondwet

Ook de andere prijzen werden hier uitgereikt. De PrinsjesBoekenprijs ging naar ‘Onze constitutie: De geschreven en ongeschreven regels van het Nederlandse staatsbestel’ van hoogleraar Wim Voermans. ‘De liefde voor de Grondwet spat van iedere pagina en daarmee slaagt Wim Voermans erin om liefde voor de Grondwet aan te wakkeren,’ noteerde de jury.

NRC Vandaag, het podcastteam van NRC Handelsblad, won de PrinsjesPodcastprijs met de productie ‘Hoe de Groningse gasmissie van Wiebes mislukte’. Daarin buigt onderzoeksjournalist Derk Stokmans zich over een episode uit het gasdossier. Juryvoorzitter Splinter Chabot prees de podcast als ‘bijna chirurgisch in elkaar gezet’.

De prijzen zijn onderdeel van het Prinsjesfestival dat elk jaar rond Prinsjesdag in Den Haag plaatsvindt. Het thema van het festival is dit jaar ‘Met elkaar over twintig jaar – Welke keuzes vraagt dat nu?’.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van