Vreugdevuren: ambtenaren bedreigd, Krikke wilde geen onafhankelijk onderzoek

De bouwers van de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp hebben elkaar en ambtenaren van de gemeente bedreigd in de aanloop naar de laatste jaarwisseling. Ook negeerde burgemeester Krikke een eerste advies van de politie om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar rampzalig verlopen jaarwisseling.

Door en

Dit blijkt – na een eerste blik – uit het omvangrijke dossier over de veelbesproken vreugdevuren dat de gemeente donderdag heeft vrijgegeven.

In notulen van de ‘driehoek’, het overleg tussen burgemeester, politiechef en officier van justitie, wordt op 31 december gesproken van bedreigingen aan het adres van ambtenaren. Ook tussen Duindorpers en Scheveningers onderling is sprake van intimidaties, aldus Hans van der Vet, directeur Veiligheid van de gemeente. ‘Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen.’ Overigens waren op dat moment aangiftes noch meldingen van bedreiging gedaan bij de instanties.

Achterban niet onder controle

Het was niet de enige indicatie dat het misging rond beide vuurstapels, blijkt uit de vrijgegeven stukken. Op oudejaarsdag verklaarde de Scheveningse organisatie dat zij ‘de achterban niet volledig onder controle’ had. De nacht ervoor waren de Duindorpse bouwers hun boekje flink te buiten gegaan. Vijf vrachtwagens zijn ‘onder luid getoeter’ met pallets naar de vuurstapel gereden, tegen alle regels in. De gemeente besloot echter om niet in te grijpen. ‘Gelet op de feitelijke omstandigheden zoals de nachtelijke uren, de locatie op het strand, de niet-directe beschikbaarheid van de ME en het feit dat de bouwers onder invloed waren, is de afweging gemaakt of het te bereiken doel zou opwegen tegen de veiligheidsrisico’s,’ aldus het verslag van de driehoek. Burgemeester Krikke besloot niet op te treden.

[Filmpje] ‘Vijf vrachtwagens zijn ‘onder luid getoeter’ met pallets naar de vuurstapel gereden, tegen alle regels in.’

 

Onduidelijkheid hoogte

Verder was op oudejaarsdag ook duidelijk dat beide stapels hoger waren dan de maximale 35 meter, zoals afgesproken in het convenant. Duindorp was uitgekomen op 41 meter. Scheveningen stond die ochtend op 38 meter, maar mocht nog doorbouwen tot het middaguur. Dat de gemeente hen aansprak op de hoogte, verbaasde de Scheveningse bouwers, blijkt uit een vrijgegeven Whatsapp-gesprek. ‘Daar hebben we het toch helemaal niet over gehad?’, aldus een bouwer naar de gemeente.

Hoewel duidelijk was dat beide stapels te hoog waren, besloot Krikke opnieuw niet in te grijpen. Het gedeeltelijk afbreken van de pallettorens zou een te gevaarlijk karwei zijn, was de afweging.

Krikke negeert advies

De documenten werpen evenmin een positief licht op de afwikkeling van de bijna-ramp door burgemeester Krikke, waar de afgelopen anderhalve maand veel om te doen is geweest. Al op nieuwjaarsdag adviseerde de politie haar een onafhankelijk onderzoek te laten instellen naar de vreugdevuren, om kritiek dat de gemeente haar eigen vlees keurt voor te zijn. Krikke koos daarentegen voor een interne evaluatie. Die moest worden opgezet door directeur Veiligheid Hans van der Vet.

Na overleg met de rest van het college van B en W op 3 januari en flinke kritiek vanuit te gemeenteraad, kwam Krikke terug op het idee om een interne evaluatie uit te voeren. Eerst stelde zij voor om het onderzoek te laten doen door het Instituut Fysieke Veiligheid, waar ze zelf in het bestuur zit. Na opnieuw felle kritiek vanuit de raad koos het college van B en W uiteindelijk voor de volledig onafhankelijke Onderzoeksraad voor Veiligheid.

 

Standaardportret
Bekijk meer van