Verkenning coalitie zes oppositiepartijen alweer van de baan

Een coalitie van Hart voor Den Haag en vijf andere oppositiepartijen blijkt toch niet haalbaar, meldt verkenner Arie Slob. Pijnpunt is het hoger beroep in de zaak-De Mos. Slob gaat nu de kansen van een overwegend linkse coalitie onderzoeken.

Door

Deze week voerden Hart voor Den Haag, VVD, Partij voor de Dieren, Denk, SP en ChristenUnie/SGP oriënterende gesprekken over een eventuele samenwerking. Maandag maakte Slob bekend dat alle logische combinaties waren afgevallen, waarna alleen coalities van zes of meer partijen resteren. Hij stelde voor om de potentiële coalitie met Hart voor Den Haag, de grootste partij in de gemeenteraad, als eerste te onderzoeken.

Vrijdag al is Slob tot de slotsom gekomen dat de ‘wildcardvariant’, zoals deze krant de combinatie eerder noemde, niet levensvatbaar is. Er is ‘onvoldoende vertrouwen om daadwerkelijk tot onderhandelen over te gaan’, schrijft hij aan de raad. ‘Dit heeft te maken met een aantal inhoudelijke onderwerpen en ook de omgang met het hoger beroep dat nog speelt.’

 

Het is voor onze fracties onbespreekbaar dat wethouders die veroordeeld worden in hoger beroep in functie kunnen blijven
Partij voor de Dieren en SP

 

Slob doelt op de strafzaak tegen Richard de Mos en Rachid Guernaoui, oud-wethouders van Hart voor Den Haag. Zij werden in april vrijgesproken van alle corruptiebeschuldigingen, maar het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan. In de eerste gespreksronde hebben fracties aangegeven geen bezwaar te hebben tegen een terugkeer van De Mos en Guernaoui in het stadsbestuur.

Hoger beroep

Breekpunt is het scenario dat beide politici in hoger beroep alsnog worden veroordeeld. ‘Laat ik duidelijk zijn: bij deelname aan een eventueel college geldt opstappen als wethouder alleen bij een onherroepelijke veroordeling in cassatie bij de Hoge Raad,’ schreef De Mos vrijdagochtend op Twitter na berichtgeving van Omroep West over dit vraagstuk.

Daar kunnen de Partij voor de Dieren en de SP niet mee leven. In een reactie noemen de fracties het ‘onbespreekbaar dat wethouders die veroordeeld worden in hoger beroep – ook al is er nog geen onherroepelijke uitspraak – in functie zouden kunnen blijven’.

De Mos spreekt op Twitter van ‘een smoes om niet te gaan onderhandelen’. ‘Het hoger beroep blijft als politiek instrument misbruikt worden.’

Linkse signatuur

Nu de ‘wildcard’ is afgevallen, richt Slob zich op de andere veel-partijen-combinatie die hij maandag opperde. In die variant zouden twee of meer oppositiepartijen aanschuiven bij de huidige coalitie van D66, GroenLinks, CDA en PvdA. Potentiële partners zijn Partij voor de Dieren, Denk, Haagse Stadspartij, SP en ChristenUnie, aldus Slob. Een ‘coalitie-plus’ met linkse signatuur.

hansfresen.vormgeving

Standaardportret
Bekijk meer van