Mogelijk spoeddebat over benoeming gemeentesecretaris

Een deel van de Haagse gemeenteraad is zeer ongelukkig met de mogelijke benoeming van de voormalige directeur van de belastingdienst tot gemeentesecretaris.

Door

De fracties van SP en Hart voor de Den Haag/Groep de Mos willen dat de gemeenteraad met spoed debatteert over de voorgenomen benoeming van Jaap Uijlenbroek. Volgens de NOS en Omroep West is hij kandidaat. De gemeente onthoudt zich van commentaar. De twee partijen verwachten niet dat de door de ‘toeslagen-affaire de gesneuvelde topambtenaar een aanwinst is voor het stadhuis; Uijlenbroek zou daar als gemeentesecretaris de hoogste ambtelijke baas worden van de ruim achtduizend Haagse ambtenaren.

‘Benoeming lijkt onverstandig’

Lesley Arp, fractievoorzitter van de SP, is tegen omdat zij vindt dat Den Haag geen ‘opvangplek voor falende topambtenaren’ moet worden. De landelijke SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen twitterde: ‘Dit geloof je toch niet. En je dan nog afvragen hoe het toch kan dat mensen cynisch worden en het vertrouwen in instituties verliezen’. Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag is het daarmee eens. “Duizenden gezinnen tot de rand van de afgrond brengen en dan doodleuk naar Den Haag komen? Dacht ‘t niet!”. Hij sluit zich aan bij het verzoek om een debat. “Dit lijkt me een hele onhandige benoeming,” zegt ook Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse stadspartij sluit evenmin uit dat er een spoeddebat moet komen, maar heeft reserves. “Het is lastig. Ik weet niet wie er gesolliciteerd heeft en de benoeming is een bevoegdheid van het college van B en W. Maar veel signalen wijzen erop dat het om hem (Uijlenbroek, red.) gaat. Een dergelijke benoeming lijkt me zeer onverstandig.” Wijsmuller hoopt dat B en W snel met een verklaring komen dat deze benoeming niet aan de orde is of niet doorgaat. “Dan hoeven we er niet over te debatteren.”

Stad al maanden zonder gemeentesecretaris

Den Haag is al sinds 1 juni op zoek naar een nieuwe hoogste ambtenaar. Toen vertrok Peter Hennephof, die deze positie maar anderhalf jaar bekleedde. Volgens ingewijden kreeg Hennephof onvoldoende of geen steun van burgemeester Pauline Krikke en wethouder personeelszaken Rachid Guernaoui. Beiden zijn inmiddels afgetreden.

Jaap Uijlenbroek is niet lang directeur-generaal van de belastingdienst geweest. Hij trad daar aan in 2017, na drie jaar dezelfde functie te hebben gehad bij het rijksvastgoedbedrijf. Daar werd hij opgevolgd door Annet Bertram, die afkomstig was van de gemeente Den Haag; zij was hier opvallend genoeg gemeentesecretaris. Minister van Financiën Wopke Hoekstra maakte eind vorige week bekend dat er door een grote reorganisatie ‘een eind [komt] aan de integrale verantwoordelijkheid en werkzaamheden van de huidige DG voor de gehele Belastingdienst’. In principe kan Uijlenbroek voorlopig in rijksdienst blijven als ‘buitengewoon adviseur’.

Standaardportret
Bekijk meer van