Mariëlle Vavier verkozen tot nieuwe lijsttrekker GroenLinks

Mariëlle Vavier voert komende gemeenteraadsverkiezingen de lijst aan van GroenLinks. Het 50-jarige raadslid kreeg de meeste stemmen van de leden van de Haagse afdeling.

Door

‘Ik ben de leden heel dankbaar voor de steun en het vertrouwen dat ze hebben uitgesproken,’ reageert Vavier in een persbericht.

Begin deze maand meldde Vavier zich als uitdager van fractievoorzitter Arjen Kapteijns (48), die vorige verkiezingen de lijst aanvoerde. Eerder had fractiemedewerker Vincent Thepass (27) zich al opgeworpen als kandidaat. Vorige week zaterdag gingen de drie met elkaar in debat, waarin de (subtiele) verschillen tussen de kandidaten duidelijk werden.

 

We moeten er als GroenLinks zijn voor de mensen die tussen de radertjes van het systeem zijn geraakt
Mariëlle Vavier

 

Vavier zette zich in de markt als een ‘fris geluid’ dat het succes van GroenLinks verder kan uitbouwen. Ze beriep zich op haar ervaring, zowel als raadslid als buiten het stadhuis. Vavier werkt in de jeugdbescherming. In haar campagne benadrukte ze ook dat het hoog tijd is voor een vrouwelijke lijsttrekker.

De kandidaten gingen aardig gelijk op. Na de eerste ronde viel Thepass af (28,6 procent van de stemmen). In de tweede ronde gaf 57,6 procent van de partijleden de voorkeur aan Vavier boven Kapteijns.

Boegbeeld

‘Ik wil graag een boegbeeld zijn voor iedereen in de stad, en ik zal altijd opkomen voor de mensen die niet worden gehoord en gezien en onrechtvaardigheid en ongelijkheid bestrijden,’ zegt ze in het persbericht. ‘We moeten er als GroenLinks echt zijn voor de mensen die tussen de radertjes van het systeem zijn geraakt en met werkbare oplossingen komen voor de problemen in de stad. Het feit dat ik een vrouw ben, helpt vooral om een echt links verschil te kunnen maken tussen al die mannen die al lang op het pluche zitten.’

Kapteijns keert na de gemeenteraadsverkiezingen niet terug in de raad. Hij zit inmiddels tien jaar (met tussenpozen) in de raadzaal. Nu de leden een andere leider hebben aangewezen, verkiest hij om niet op de kandidatenlijst te staan. Op Twitter feliciteerde hij zijn opvolger. ‘Onze leden hebben een meer dan capabele lijsttrekker gekozen, alle vertrouwen dat je ons met veel elan naar een fantastisch verkiezingsresultaat gaat leiden.’

Vavier is vanaf heden ook de fractievoorzitter van GroenLinks. Maandagavond gaf Kapteijns, die sinds 2015 de fractie leidt, het stokje aan haar over. ‘Nu Mariëlle door onze leden is gekozen als lijsttrekker is het logisch dat ze ook het fractievoorzitterschap op zich neemt,’ zei hij.

Standaardportret
Bekijk meer van