Gemeente geeft zelfbouwers uitstel en ‘ruimhartig’ voorschot

De gedupeerde zelfbouwers van de Jacob Catsstraat krijgen meer tijd om over de aangeboden schadevergoeding te beslissen. Ook zal de gemeente een ‘ruimhartig’ voorschot geven.

Door

Dit zegde wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) woensdag toe in de gemeenteraad. Hij beloofde in gesprek te gaan met de vier kaveleigenaars om tot een oplossing te komen.

Ook noemde Mulder het ‘onverstandig’ dat hij de zelfbouwers eerder in verband bracht met een kogelbrief die een ambtenaar had ontvangen. “Er was wel sprake van een kogelbrief, maar er was helemaal geen bewijs tegen iemand. Ik heb daarmee olie op het vuur gegooid,” erkende hij. De kaveleigenaars deden aangifte van smaad, omdat die opmerking hen in een kwaad daglicht stelde.

 

Kom met een oplossing waarmee zij ook echt hun huizen kunnen afbouwen
Adeel Mahmood, raadslid NIDA

 

Vorig jaar eiste de raad dat het viertal volledig wordt gecompenseerd voor de schade die het heeft geleden bij hun zelfbouwproject in de Schilderswijk. De gemeente had de grond niet bouwrijp opgeleverd, met vertraging, aannemersboetes en dubbele lasten tot gevolg. Deze krant beschreef vorig week hoe daar achter de schermen weinig van terechtkomt. Mulder heeft de zelfbouwers drie weken uitstel gegeven om te reageren op het bod van de gemeente. Ook krijgen ze op korte termijn een voorschot ‘om de ergste nood te lenigen’.

Gesprekken met zelfbouwers

De houding van Mulder werd gewaardeerd door de aanwezige raadsleden. “Maar ik druk de wethouder op het hart: kom met een oplossing waarmee zij ook echt hun huizen kunnen afbouwen,” zei NIDA-raadslid Adeel Mahmood, die de kwestie had geagendeerd. VVD-raadslid Jan Pronk opperde de gesprekken te laten begeleiden door een mediërende partij, om nieuwe misverstanden te voorkomen.

Verder zetten raadsleden vraagtekens bij het schaderapport waarop de gemeente haar bod baseert. Dat is veel lager dan het bedrag waarop de zelfbouwers hun schade hebben laten taxeren. Ook had de raad vragen over de communicatie en een beloofde ‘audit’ naar de escalatie van het conflict. De wethouder wilde daar niet op ingaan. “We zitten nu midden in gesprekken, die wil ik niet doorkruisen. Ik zou graag eerst de casus oplossen, daarna zal ik alles delen met de raad.”

Standaardportret
Bekijk meer van