Eén jaar gemeenteraad: FvD is het vaakst afwezig in Haagse raadzaal

De opkomst bij commissievergaderingen is in het eerste jaar van de huidige Haagse gemeenteraad hoog. Alleen de fractie van Forum voor Democratie (FvD) was bij de helft van de debatten afwezig.

Door

Dit blijkt uit een inventarisatie van DHC. Op basis van notulen turfde de krant de aanwezigheid van fracties bij de 115 commissievergaderingen die sinds de installatie van de gemeenteraad – vandaag precies een jaar geleden – plaatsvonden in de raadzaal. Werkbezoeken zijn buiten beschouwing gelaten.

Hart voor Den Haag, D66 en de Partij voor de Dieren waren bij álle vergaderingen vertegenwoordigd, blijkt uit de cijfers. FvD was het vaakst afwezig (50 procent van de vergaderingen), gevolgd door Denk (29 procent) en het CDA (20 procent).

In de regel komt de voltallige gemeenteraad om de drie weken bijeen om beslissingen te nemen. Het leeuwendeel van het politieke debat speelt zich echter af in de commissievergaderingen, waarvan er in een drukke week al gauw zes op de agenda staan. Aan de commissies neemt van elke partij doorgaans één raadslid of fractievertegenwoordiger, een niet-gekozen partijlid dat het woord mag voeren, deel.

Niet opdagen

Het afgelopen jaar liet FvD de helft van de commissievergaderingen links liggen. Tussen juni en januari kwam de partij zelfs bij vier op de vijf commissiedebatten niet opdagen. Sinds het nieuwe jaar geeft FvD wel vaak acte de présence in de commissies. Opvallend genoeg is dat niet in de persoon van Gideon van Meijeren. Het enige raadslid van FvD woonde in zijn eerste jaar geen enkele commissievergadering bij. De partij laat dit over aan de drie fractievertegenwoordigers.

 

Bij maar 13 van de 115 commissiedebatten waren alle partijen aanwezig

 

Behalve raadslid is Van Meijeren ook Tweede Kamerlid (een voltijdfunctie) en was hij tot afgelopen dinsdag Statenlid bij de provincie. Hij miste 13 van de 33 Statenvergaderingen op het Provinciehuis, telde Omroep West vorige maand. ‘Voor mij gaat het om het resultaat en niet om of je aanwezig bent of niet,’ verklaarde hij toen. Ook bij de raadsvergaderingen is Van Meijeren lang niet altijd van de partij. Van de 21 debatten sloeg hij er zeven over (al schoof hij er bij één wel aan voor de stemming aan het eind). Van Meijeren is benaderd voor een reactie, maar was deze week niet bereikbaar.

Spookraadsleden

Bij maar 13 van de 115 commissievergaderingen waren alle partijen vertegenwoordigd. Toch worden de commissies over de hele linie aanzienlijk beter bezocht dan in 2019. Dat jaar waren de Partij van de Eenheid en de PVV vaker niet dan wel aanwezig, becijferde DHC destijds.

De gemeenteraad is inmiddels streng voor zichzelf. ‘Spookraadsleden’ die in een kalenderjaar een kwart (of meer) van de raadsvergaderingen missen, worden sinds twee jaar gekort op hun vergoeding. In 2021 overkwam dit Karen Gerbrands (PVV) en Arnoud van Doorn (Partij van de Eenheid). De regel geldt niet voor commissievergaderingen.

Meer Haags nieuws? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van