Den Haag hijst Europese vlag: nog een paar dagen tot de verkiezingen
Met het hijsen van de Europese vlag aan de rand van de Hofvijver is de laatste week voor de Europese verkiezingen begonnen.
Donderdag 6 juni wordt er gestemd voor de nieuwe Nederlandse vertegenwoordigers in het Europees Parlement. Op één plek in de stad zijn de verkiezingen zelfs al volop bezig. In stadsdeelkantoor Scheveningen worden de briefstemmen van Nederlandse kiezers uit het buitenland verwerkt.
Op de eerste verdieping van het stadsdeelkantoor zijn ongeveer vijftig stemmentellers druk bezig. In rode kratten komen de stemmen binnen in brieven met verschillende postzegels. Aan bureaus zitten duo’s die ze openmaken. Klopt het identiteitsbewijs uit de oranje envelop? Klopt de stempas? Dan gaat het stembiljet in de witte envelop door naar de container. Die blijft dicht tot vrijdag 7 juni, als de rest van de stemmen ook is uitgebracht. De voorlopige uitslag wordt pas dinsdag bekendgemaakt, omdat veel landen op zondag stemmen. In het buitenland verblijven 90.357 kiesgerechtigde Nederlanders.
Niet zo populair
De Europese verkiezingen zijn niet zo populair als de landelijke verkiezingen of als die voor de gemeenteraad. De vorige keer was de opkomst in Den Haag nog geen veertig procent (tegen 68,8 procent bij de Kamerverkiezingen in november). Er zijn daarom nu minder stembureaus ingericht. Wel is het zo dat iedereen binnen een straal van een paar honderd meter een stemlocatie kan vinden.
Ook zijn er bij deze verkiezingen gedeeltelijk andere stemlocaties open dan tijdens bijvoorbeeld de Tweede Kamerverkiezingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een woonzorgcentrum op de Laan van Meerdervoort. Dat komt door de dag waarop gestemd moet worden. Donderdag en niet woensdag. Sommige locaties zijn hierdoor niet beschikbaar omdat er al andere activiteiten gepland staan. Aan de andere kant is het donderdag wel mogelijk om bijvoorbeeld te stemmen in het Huis van Europa op de Korte Vijverberg.
Stembureauleden
Qua mensen op de stembureaus zit het goed, zo laten ze op Scheveningen weten. De gemeente heeft niet lang hoeven zoeken. Wel moeten alle stembureauleden een toets maken. Halen ze die niet, dan krijgen ze een e-learning om de vereiste kennis alsnog op te doen.
Bijzonder bij deze verkiezingen is dat sommige stembureaus volledig gerund worden door jongeren. Onder meer Theater de Vaillant, de Haagse Hogeschool, wijkcentrum Moerwijk en ROC Mondriaan in Leidschenveen. De Nationale Jeugdraad wil samen met een populair ijsmerk jongeren aanmoedigen te gaan stemmen. Bij verschillende stembureaus, waaronder dat bij Inholland, worden daarom gratis ijsjes uitgedeeld in ruil voor een rood potlood (het bewijs dat er gestemd is).
Unieke stemlocaties
Zoals bij alle verkiezingen in de stad, is er dit jaar ook weer een aantal unieke stemlocaties open. Zo kun je in het informatiecentrum Binnenhof Renovatie stemmen op de Plaats. Je komt daar alles te weten over de voortgang van de renovatie van het Binnenhof. Verder is het Paard op de Prinsegracht open, kun je in de Boterwaag je stem nabespreken met een drankje of hapje, en is de tijdelijke Tweede Kamer naast het Centraal Station een stemlocatie.
Op 6 juni stem je niet alleen voor Europa, je stemt ook voor de toekomst van Den Haag
Terug naar het verwerken van de briefstemmen op stadsdeelkantoor Scheveningen. Die komen binnen via het nieuwe stemformulier. Tijdens deze Europese verkiezingen wordt daar in Nederland voor het eerst mee geëxperimenteerd. Op het formulier van slechts één A4 staan bovenaan alle twintig partijen. Onderaan staan de getallen een tot en met vijftig. Het werkt simpel. Eerst kleur je het bolletje van de partij in, daarna het nummer dat bij de kandidaat hoort. Als je het nummer vergeet in te kleuren, gaat je stem automatisch naar de nummer een van de partij.
In vijf gemeenten wordt hiermee geëxperimenteerd. Bevalt het, dan wordt dit kleinere stembiljet het nieuwe normaal. Dat zal ook wel moeten aangezien het oude stembiljet bijna niet meer groter kan. Daarnaast is het oude stembiljet voor veel kiezers te onoverzichtelijk geworden.
Bij het hijsen van de Europese vlag aan de Hofvijver, onderstreepte wethouder Robert van Asten (D66, Europese zaken) nog eens het belang van de Europese verkiezingen. “Zeker 70 procent van alle wetten die in Brussel worden gemaakt, heeft invloed op Den Haag. Op 6 juni stem je niet alleen voor Europa, je stemt ook voor de toekomst van Den Haag.”