Deel raad wil hardere actie tegen voetbalrellen Laak  

Harder optreden door de politie en ME, straten afsluiten en meer mensen oppakken. Dat is nodig om de voetbalrellen in Laak tegen te gaan, vindt een deel van de Haagse gemeenteraad.

Door

Maar burgemeester Jan van Zanen wil vooral ‘de-escalerend’ optreden. Hij ziet meer in het optreden van buurtvaders, jeugdwerk en interventieteams, dan in hard politieoptreden. Dat bleek dinsdagavond in een vergadering van de raadscommissie bestuur.

De SP had de voetbalrellen van zondag op het Jonckbloetplein op de agenda laten zetten. “Wat zijn voor het college de redenen geweest om niet preventief op te treden bij ‘EK hotspots’?” wilde SP’er Rick Hoefsloot weten. Maar Van Zanen zei dat er wél ‘voorbereidingen’ waren getroffen, behalve in Laak ook in Escamp en Centrum. Volgens Hoefsloot en anderen was daar echter weinig van te merken geweest.

Bovendien zou de gemeente zorgen die in buurt leefden niet serieus hebben genomen. Ook Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren constateerde dat. CDA’er Cees Pluimgraaff verbaasde zich over het geringe aantal arrestaties: drie. De burgmeester liet weten dat twee van hen ‘een brief’ krijgen, waarin staat dat als ze weer over de schreef gaan, ze een gebiedsverbod krijgen.

Veel te soft bij voetbalrellen

Vooral PVV en Hart voor Den Haag/Groep de Mos vinden dit allemaal veel te soft. “Sluit dat plein hermetisch af en arresteer iedereen die zich misdraagt. Nu hebben ze daar het idee dat ze ermee wegkomen,” zei Sebastian Kruis (PVV). Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) sloot zich daarbij aan. “Eerst komen we positief in het nieuws met de oranjestraten. En nu negatief door dit tuig van de richel. Hoe gaan we dit aanpakken?”

Maar Van Zanen ging niet verder dan de toezegging dat hij indien nodig ‘extra maatregelen’ zal treffen voor de volgende wedstrijden. Daaronder zouden ook preventief fouilleren en gebiedsverboden kunnen vallen.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van