Politie onderzoekt oorzaak explosie Laak, buurt zamelt geld in

De politie is begonnen met het onderzoek naar de explosie in de Jan van der Heijdenstraat in Laak. De gevel van een portiekwoning stortte zondag volledig in na een grote ontploffing, waarschijnlijk een gasexplosie.

Door

Daags na de ramp in de Jan van der Heijdenstraat hebben wijkbewoners zich verzameld achter de politielinten. Met hun fiets of boodschappenkar in de hand kijken ze zwijgend naar wat er rest van de portiekwoning die zondagmiddag ontplofte. Sloopmachines strippen de instabiele overblijfselen, om verdere instorting te voorkomen. “Het is niet normaal he,” zeggen twee jonge buurtbewoners tegen elkaar.

De explosie heeft iets losgemaakt in de wijk. Via collectes wordt geld ingezameld voor de slachtoffers; alleen al via een online doneeractie kwam in één dag ruim 3.000 euro binnen. Het is een pleister op de wond, want de gedupeerden zijn alles kwijt. Toch heerst er ook enige opluchting: de explosie is niemand fataal geworden. Dat mag een wonder heten – daar is iedereen het over eens. Vier mensen werden levend van onder het puin bevrijd. Na urenlang reddingswerk wisten de hulpverleners ook een 28-jarige man die vastzat in de kruipruimte uit de ravage te halen. Tien mensen raakten gewond, drie van hen liggen op de intensive care.

In de buurt wordt gezegd dat er gas is geroken, maar dat er niets aan is gedaan
Familielid van slachtoffer

Ruim veertig woningen in het huizenblok zijn uit voorzorg ontruimd. Netbeheerder Stedin heeft gas en elektriciteit in de omringende woningen afgesloten. Bewoners zijn opgevangen in een hotel. Iedere gedupeerde krijgt een casemanager toegewezen, die hem of haar moet helpen het leven weer op de rails te krijgen.

Oorzaak explosie

Nu het is stof is neergedaald is de politie begonnen aan haar onderzoek naar de toedracht van de grote ontploffing. ‘Hoewel op dit moment de oorzaak een gasexplosie lijkt te zijn, houden we in ons onderzoek zoals gebruikelijk alle mogelijkheden open,’ aldus de Haagse politie.  “In de buurt wordt gezegd dat er gas is geroken, maar dat er niets aan is gedaan,” vertelt een vrouw, van wie een familielid onder het puin terechtkwam. Ook tegen andere media hebben buurtbewoners verklaart dat vorige week een gaslucht zou zijn geroken.

Netbeheerder Stedin stelt evenwel geen meldingen van gaslucht te hebben gekregen. Ook bij de meldkamer van politie en brandweer is vorige week geen bericht binnengekomen, aldus de gemeente.

Brand Scheepmakersstraat

De brandweer was nog niet klaar in Laakkwartier of er kwam, op de vroege maandagochtend, een melding van een forse brand in een meubelopslag aan de Scheepmakersstraat, niet ver van het Rijswijkseplein. In de bovengelegen woningen raakten twee mensen lichtgewond. De brandweer evacueerde het in dezelfde straat gelegen hostel van Stayokay, waar negentig gasten aanwezig waren. Een kinderopvang in de Scheepmakersstraat moest maandagochtend gesloten blijven. Op en rond het Rijswijkseplein ontstonden als gevolg van de brand en de bestrijding ervan opstoppingen.

Standaardportret
Bekijk meer van